Υπέροχη και εύκολη σπιτική σφολιάτα.
Υλικά:550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1½ νεροπότηρο χλιαρό νερό, περίπου
2 κουτ. σούπας ξύδι
4 κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη
150 γραμ. φυτίνη λιωμένη για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Σε μια μικρή λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τις 4 κουταλιές φυτίνη, το αλάτι, το ξύδι και νερό τόσο, ώστε ζυμώνοντας να έχουμε μία ζύμη ελαστική, μαλακή στην αφή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Αν πέσει λίγο παραπάνω νερό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνουμε.
Xωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη, παίρνουμε το πρώτο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε σε φύλλο.
Αφού ανοίξουμε το φύλλο, τοποθετούμε στη μέση του, ένα πιατάκι του καφέ και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε και κόβουμε το φύλλο σε οκτώ κομμάτια.
Μετά αφαιρούμε το πιατάκι, αφού το πιέσουμε να αφήσει το αποτύπωμά του και βουτυρώνουμε με πινέλο καλά, το σημείο που σκέπαζε.
Στη συνέχεια, κλείνουμε σταυρωτά τα κομμάτια του φύλλου, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, στο σημείο που ήταν το πιατάκι.
Συνεχίζουμε εναλλάξ, μέχρι να διπλώσουμε όλο το φύλλο, ώστε να γίνει μια μπάλα καλά βουτυρωμένη, που να αποτελείται από 8 στρώσεις.
Σκεπάζουμε το διπλωμένο φύλλο με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο 30΄, να ξεκουραστεί.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το 2ο φύλλο και το αφήνουμε κι αυτό να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
Την ίδια ακριβώς διαδικασία, θα την επαναλάβουμε και για τα δύο φύλλα μας, άλλη μία φορά και θα τα ξαναβάλουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.
Σ᾿ αυτό το σημείο, οι σφολιάτες μας είναι έτοιμες να τις ανοίξουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, να τις βάλουμε σε ταψί και να φτιάξουμε ό,τι πίτα μας αρέσει.
Είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε, όταν δείτε πόσο πολύ φουσκώνει!
Αν θέλουμε ακόμη πιο αφράτη σφολιάτα μας, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία και τρίτη φορά, βάζοντας λίγη ακόμα φυτίνη και να έχουμε φύλλα σφολιάτας, με 24 στρώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου