Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ηπειρώτικη χορτόπιτα, μπατσιαριά

Υλικά:
1 κ. διάφορα χόρτα (σέσκουλα, λάπατα, τσουκνίδα, σπανάκι, βρούβες κλπ. ή μόνο ένα από αυτά)
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 φλ.τσ. φύλλα δυόσμου
3 αβγά και 1 κρόκο
300 γρ. φέτα
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. τσ. καλαμποκάλευρο
1 κεσέ γιαούρτι πρόβειο
1/2 φλ.τσ. ξινόγαλο
1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
  1. Πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αλατίζουμε. Τ' αφήνουμε 15' και μετά τα στίβουμε με το χέρι όσο μπορούμε, να βγάλουν τα υγρά τους. Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, για να προσθέσουμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα υλικά.  Στο μεταξύ, κόβουμε σε φέτες τα κρεμμυδάκια, μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος, και τα σοτάρουμε, μαζί με τα ξερά κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο, για 3'-4'. Τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα χόρτα. Λιώνουμε με το πιρούνι τη φέτα.
  2. Χτυπάμε τ' αβγά σ' ένα μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, πιπέρι και τη φέτα και τα ανακατεύουμε στο μείγμα των χόρτων. Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. 
  3. Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο. 
  4. Σε μια σαλατιέρα φτιάχνουμε το χυλό, ανακατεύοντας τα αλεύρια με το γιαούρτι, 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, να γίνει ένας μέτριος χυλός, που να μη χύνεται εύκολα από το κουτάλι ( αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα).
  5.  Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το μισό χυλό. Απλώνουμε επάνω τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με το ξινόγαλο και χτυπάμε στο μείγμα τον κρόκο. Σκεπάζουμε με το χυλό τη γέμιση ( δεν πειράζει αν δεν σκεπαστεί τελείως) και βάζουμε στο φούρνο τη μπατσαριά για 50' περίπου, δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί, πριν τη βγάλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF