Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πίτα σε φόρμα

Υλικά
6 φύλλα κρούστας
2 κουταλιές λάδι
1 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 1/2 κούπες τυρί ρεγκάτο τριμμένο
4 αυγά
2 κουταλιές ντομάτα πελτέ
αλάτι, πιπέρι
300 γρ. σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο και ζεματισμένο

Για τη μπεσαμέλ
3 κούπες γάλα
6 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές βούτυρο
1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο ή καλαμποκέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση 
Στρώστε τα φύλλα στη φόρμα, βουτυρώνοντάς τα, έτσι ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα τοιχώματα της φόρμας και τα φύλλα να προεξέχουν της επιφάνειάς της. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέστε τον κιμά κι ανακατέψτε τον επάνω στη φωτιά, ώσπου να εξατμισθούν τα υγρά του. Αφήστε τον να κρυώσει, προσθέστε κι ανακατέψτε 1 1/2 κούπα από το τριμμένο τυρί, ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ και λίγο μπαχάρι τριμμένο. Στραγγίστε καλά το σπανάκι, βάλτε το σε κατσαρόλα με 2 κουταλιές λάδι κι ανακατέψτε το επάνω στη φωτιά, να εξατμιστεί το νερό του. Ανακατέψτε μέσα σ' αυτό 1 1/2 κούπα από το τυρί και 1 αυγό. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο. Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ κι ανακατέψτε την με το υπόλοιπο τυρί, τα αυγά και λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο. Ρίξτε 3-4 κουταλιές μπεσαμέλ στο μίγμα του κιμά κι ανακατέψτε καλά. Κάντε το ίδιο με το μίγμα του σπανακιού. Στρώστε μέσα στη φόρμα πρώτα τον κιμά, κατόπιν το σπανάκι και τέλος τη μπεσαμέλ. Σκεπάστε με τα φύλλα, αλείψτε την επιφάνεια με βούτυρο και ψήστε την πίτα στους 180 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τη να σταθεί 10' και κατόπιν, αναποδογυρίστε τη σε πιατέλα. Σερβίρετέ τη ζεστή.

Ατομα: 12
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF