Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ζύμη πιροσκί

Υλικά
Α μείγμα 
30 γρ. Μαγιά νωπή
3 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. Αβγά
70 γρ. Βιτάμ Soft
50 γρ. Γάλα φρέσκο
100 γρ. Νερό

Β μείγμα 
500 γρ. Αλεύρι σκληρό (κοσκινισμένο)
6 γρ. Αλάτι ψιλό

Εκτέλεση
1. Τοποθετούμε τα υλικά του μείγματος Α (μαγιά, ζάχαρη, αβγά, Βιτάμ Soft, γάλα και νερό) μέσα στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο και χτυπάμε στην 1η ταχύτητα.
2. Κοσκινίζουμε τα υλικά του μείγματος Β (αλεύρι σκληρό και αλάτι) και τα προσθέτουμε μέσα στο μείγμα Α, αφήνουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά των δύο μειγμάτων μεταξύ τους. Προκύπτει μια μαλακή αφράτη ζύμη.
3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά περίπου.
4. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε κόβοντάς τη σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια.
5. Ανάλογα με τη γέμιση που έχουμε για τα πιροσκί ανοίγουμε αντίστοιχα και τη ζύμη πατώντας τη με την παλάμη του χεριού μας. Τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης την αντίστοιχη γέμιση και την κλείνουμε εγκλωβίζοντάς στο εσωτερικό της ζύμης τη γέμιση.
6. Τοποθετούμε σε ζεστό περιβάλλον και αφήνουμε την σχηματοποιημένη ζύμη με τη γέμιση να φουσκώσει στο διπλάσιο του αρχικού όγκου περίπου.
7. Τοποθετούμε σε φριτούρα ζεστή (180 βαθμούς κελσίου) και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο μελί χρώμα. Τα βγάζουμε με κουτάλα αράχνη και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Γεμίσεις για Πιροσκί
Με Κιμά
Τσιγαρίζουμε μοσχαρίσιο κιμά ο οποίος περιλαμβάνει πιπέρι μαύρο, λάδι, αλάτι, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, με λίγο χυμό τομάτας. Αφού τον τσιγαρίσουμε και τον αποσύρουμε από τη φωτιά σε ένα κρύο σκεύος (μπασίνα) προσθέτουμε προαιρετικά και αυγά ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν πολύ καλά ανάλογα την ποσότητα του κιμά (π.χ σε ένα κιλό κιμά αντιστοιχούν περίπου 2 αυγά). Τον αφήνουμε να κρυώσει. Ακολουθούμε την υπόλοιπη διαδικασία γεμίσματος, φουσκώματος και τηγανίσματος, όπως ήδη έχουμε αναφέρει.

Με Λουκάνικο
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη του πιροσκί σε φύλλο σε πάχος 8-10 εκατοστών περίπου και τοποθετούμε τα λουκανικάκια στη σειρά. Αλείφουμε στη βάση από τα λουκανικάκια τη ζύμη με πινέλο και την κλείνουμε διπλώνοντας τα λουκανικάκια μέσα σε αυτή, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό μακρόστενο ρολό. Κόβουμε με το μαχαίρι το κάθε πιροσκί λουκάνικο και ενώνουμε τις δύο άκρες πιέζοντας. Ακολουθούμε την ίδια διαδιακασία φουσκώματος και τηγανίσματος που ήδη έχουμε αναφέρει.

Με ζαμπόν-τυρί (π.χ γκούντα)
Κόβουμε σε μικρά καρέ (κύβους) το ζαμπόν και το τυρί. Τσιγαρίζουμε το ζαμπόν, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους, προσθέτοντας την στιγμή που το τσιγαρίζουμε λίγο βούτυρο φρέσκο, αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού και το σβήνουμε με πολύ λίγη κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τους κύβους τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως για το πιροσκί με γέμιση κιμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF