Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σπανακόπιτα

Υλικά:
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
800 γρμ. φέτα σκληρή πικάντικη τριμμένη στο χέρι
2-3 ρίζες από πράσο ψιλοκομμένες
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σ. αλεύρι

Για την ζύμη:
400 γρμ. αλεύρι
1 1/2 κουτ. της σούπας λάδι
αλάτι
νερό όσο σηκώσει η ζύμη

Εκτέλεση ζύμης:
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη.
Αυτό το επιτυγχάνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.
Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 4 μπαλάκια.
Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πότε πότε για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη.
Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού.

Εκτέλεση πίτας:
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμύδια, τη φέτα, το αυγό, το αλάτι το πιπέρι, το λάδι και τα ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε και το αλεύρι για να απορροφήσει τα υγρά (ίσως χρειαστεί και λίγο περισσότερο).
Εφόσον έχουμε έτοιμη τη γέμιση σε ένα ταψί βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί και μετά βάζουμε το ένα φύλο, το λαδώνουμε και βάζουμε και το δεύτερο. Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα δύο  φύλλα λαδωμένα. Χαράζουμε τα φύλλα και την βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο, την ψήνουμε  στους 180ο βαθμούς για 30 λεπτά.

Σημείωση:
Αν μας φαίνεται δύσκολο να ανοίξουμε φύλλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας εμπορίου ή φύλλο σφολιάτας, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το σπιτικό όταν το απλώνουμε στο ταψί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF