Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Μελιτζάνες παπουτσάκι

 Έχω προσθέσει και την δική μου πινελιά..
Υλικά για 4 άτομα
4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
650 γρμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
4 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
8 φέτες ( ροδέλες ) από μία μέτρια ντομάτα
 2 κούπες φρέσκες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή κονσέρβα)
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι,
4-5 κόκους μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλας

Για την μπεσαμέλ
3 κ. σ. αλεύρι
3 κ. σ. φρέσκο βούτυρο
2 γεμάτες κούπες γάλα
1 αβγό
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο, η κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να μαραθούν ελαφρά και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε, μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ο κιμάς. Ανακατεύουμε τέλος τον μαϊντανό.
 Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα. Προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο το μοσχοκάρυδο και το μισό τυρί και ανακατεύουμε.
 Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος η ταψί και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά.
 Πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε μια κουταλιά καλή μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί .
Ψήνουμε στους 180ο για 40 περίπου λεπτά και μέχρι να ροδίσει λίγο η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα από μία φέτα ντομάτας, με ελάχιστο αλάτι, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα στο φούρνο να ψηθεί και η ντομάτα. (Προαιρετικά αν έχει περισσέψει τυρί, βάζουμε από μία πρέζα σε κάθε ντομάτα)

Μπορούμε να σερβίρουμε τα παπουτσάκια πάνω σε μια σάλτσα ντομάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF