Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Ψωμί χωρίς ζύμωμα, στη γάστρα

Ένα υπέροχο ψωμί χωρίς κόπο. Απλό, εύκολο, πεντανόστημο, φανταστικό φρέσκο ζεστό σπιτικό ψωμάκι. Σε μόνο 20 λεπτά προεργασία, και 50 λεπτά ψήσιμο. Οι φωτογραφίες είναι για 1 κιλό αλεύρι, απλά τώρα μείωσα την συνταγή στα 800 γρμ.
Υλικά:
800 γρμ. αλεύρι σίτου σκληρό, ή ότι αλεύρι θέλουμε, (μπορούμε να κάνουμε μίξη αλευριών)
1 3/4 φακελάκι μαγιά ξηρή
2 κουτ. γλ. κοφτά αλάτι
1 κουτ. γλ. κοφτό ζάχαρη
3 κουτ. σ. ελαιόλαδο
540 γρμ. νερό χλιαρό, (40° C-45° C)
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα αλεύρια, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός το νερό. Ανακατεύουμε λίγο, ανοίγουμε λακκούβα στη μέση, και προσθέτουμε το νερό. 
  2. Ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι από την μέση κυκλικά να απορροφά το νερό, και κατόπιν με το χέρι μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. 2-3 λεπτά δεν θέλει πολύ.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με ένα καπάκι, ή με μεμβράνη, και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Αυτό είναι όλο.
  4. Προσοχή: Η ζύμη θα φουσκώσει αρκετά στο ψυγείο οπότε θα πρέπει να την έχετε βάλει σε αρκετά μεγάλο μπολ με μπόλικο ελεύθερο χώρο. Διαφορετικά το επόμενο πρωί θα βρείτε τη ζύμη του ψωμιού σας να περπατάει στο ψυγείο....
  5. Αφού η ζύμη μείνει 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο μας, π.χ. την φτιάχνουμε το βράδυ, και την επόμενη μέρα το πρωί, την βγάζουμε από το ψυγείο. Θα δούμε ότι έχει ακόμα μια υγρασία, Δεν μας πειράζει
  6. Απλώνουμε αρκετό αλεύρι σε ένα πάγκο, 3-4 κουταλιές, αδειάζουμε την ζύμη, και διπλώνουμε με μια σπάτουλα για αρχή από έξω προς τα μέσα. Κατόπιν συνεχίζουμε λίγο με τα χέρια. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2 λεπτά.
  7. Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα μια κενή γάστρα καπακωμένη για να κάψει καλά. Η γάστρα δεν χρειάζεται λάδωμα.
  8. Φτιάχνουμε με τη ζύμη μας 2 καρβέλια στρογγυλά ή σε φραντζόλες, χωρίς πλάσιμο, απλά μαζεύουμε την ζύμη με τις παλάμες. 
  9. Τις βάζουμε μέσα στη καυτή γάστρα, και χαράζουμε με ένα μαχαίρι μερικές μαχαιριές. 
  10. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι, τοποθετούμε στο φούρνο, και αφήνουμε το ψωμί μας να ψηθεί στους 240 βαθμούς για 40 λεπτά. Προσοχή: δεν ανοίγουμε το φούρνο στο χρόνο αυτό για να μην χαθεί η θερμότητα. Επίσης, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο σας.
  11. Μετά από 40 λεπτά περίπου, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δούμε ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. 
  12. Αφήνουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι πλέον για ακόμα 8-10 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα. Ο χρόνος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο, ίσως χρειαστεί λιγότερη ώρα.
  13. Το ψωμί τώρα πρέπει να είναι έτοιμο. Θα το καταλάβετε από το κλασικό χρώμα που θα έχει αποκτήσει η κόρα του. 
  14. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει, σκεπασμένο καλά με μια πετσέτα, και απολαμβάνουμε το πιο γευστικό ψωμί που φάγαμε ποτέ. 
Συμβουλή: 
Πειραματιστείτε ελεύθερα για να φτιάξετε το δικό σας ψωμί χωρίς ζύμωμα με έξτρα υλικά μέσα (τυρί, ελιές κλπ)
Επίσης, ανακατέψτε ότι αλεύρι θέλετε, για να κάνετε το ψωμί που σας αρέσει.
Εγώ κάθε φορά βάζω και διαφορετικά αλεύρια, σκέτα, ή μίξη 2 και 3 αλεύρια. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Δείτε το βίντεο της Κυρίας Μαρίας Αλεξοπούλου πως φτιάχνεται, Εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF