Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Υλικά για 4 άτομα:

½ κιλό κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 αβγό
¼ φλιτζανιού νερό
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 φλιτζ ζωμό κρέατος (ή νερό)
1 ½ κουταλιά αλεύρι
ελαιόλαδο
3 κουταλιές ρύζι γλασέ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αβγολέμονο:
2 κρόκους
1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ρύζι, το νερό, το αβγό ελαφρά χτυπημένο, τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον ζωμό και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε για λίγο τα γιουβαρλάκια και ρίχνουμε τον ζωμό. Βράζουμε για ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με το λεμόνι και ρίχνουμε λίγο-λίγο σάλτσα από το φαγητό.
Ρίχνουμε το αβγολέμονο στα γιουβαρλάκια και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά. Τα σερβίρουμε με τη σαλτσούλα πασπαλισμένα με λίγη ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά. Γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανό ή άνηθο.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Φύλλο κουρού

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι νερό
250 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
1 κουτ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μισό αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε κυκλικά, παίρνοντας αλεύρι από το πλάι. Προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε σε φύλλο, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο

Τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο, (Ταϊλάνδης). Η συνταγή είναι από την εκπομπή "Μπουκιά και συχώριο", του Ηλία Μαμαλάκη.


Υλικά για 2 πιάτα:
1/2 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα σφιχτή, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Κοτόπουλο φιλέτο «1001 Νύχτες»

Μία νοστιμότατη συνταγή φιλέτο κοτόπουλου, με σάλτσα γιαουρτιού και λαχανικά. Η ονομασία τα λέει όλα!! Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα, αποκλειστικά για το sintagespanos.

Υλικά:
6 φιλέτα κοτόπουλου χωρίς δέρμα
4 μέτρια κρεμμύδια

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Προφιτερόλ με πατατοσαλάτα

Υπέροχα, φανταστικά, εμφανίσιμα, και πολύ γευστικά αλμυρά προφιτερόλ. Ιδανικά καναπεδάκια για πάρτι, αλλά και για τραπέζι. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από ξένο site από εμένα, αποκλειστικά για το sintagespanos. Θα τα λατρέψετε...
Υλικά:

Γέμιση:
200 γρμ. ψάρι γλώσσα βρασμένο
4 μέτριες πατάτες
2 καρότα
3 αυγά
3 αγγουράκια τουρσί
1 αχλάδι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
350 γρμ. μαγιονέζα απαλή
αλάτι
πιπέρι
μια χούφτα κάρδαμο

Για τα προφιτερόλ:
100 γρμ. βούτυρο
200 γρμ. αλεύρι
4 αυγά
3 κρόκοι αυγών
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τις πατάτες και τα καρότα να βράσουν με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν. Βράζουμε και τα αυγά καλά, ολόκληρα με το κέλυφος.

2. Προφιτερόλ. Βάλτε 250 ml νερό να βράσει με το αλάτι και το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι μονομιάς και μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας καλά. Αφαιρέστε το από τη φωτιά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο και προσθέστε ένα ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας καλά συνεχώς. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και παχύρρευστη.

3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα ταψί απλώστε χαρτί ψησίματος. Ρίξτε ένα κουταλάκι καλό του γλυκού ζύμη σε απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους. Ψήστε για 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια, μειώστε τη θερμοκρασία στους 160° C και ψήστε τα για άλλα 15 λεπτά. Τρυπήστε τα με ένα μαχαίρι και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

4. Γέμιση. Καθαρίστε τις πατάτες, τα καρότα, τα αυγά, και τα αχλάδια. Κόψτε όλα τα υλικά, και την γλώσσα, σε μικρούς κύβους. Αφαιρέστε και πετάξτε λίγο τις μύτες στα φύλλα από τα κρεμμυδάκια, και ψιλοκόψτε τα,  ψιλοκόψτε και μία κουτ. σ. από το κάρδαμο. Ανακατέψτε όλα τα υλικά με την μαγιονέζα, και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.

5. Αφαιρέστε τις κορυφές του προφιτερόλ, (αν θέλετε τις αλέθετε και τις ρίχνετε στην γέμιση), γεμίστε τα προφιτερόλ με την γέμιση, ρίξτε από πάνω λίγο χοντροκομμένο κάρδαμο που κρατήσατε, και τα σερβίρετε σε πιατέλα.

Ποσότητα: 20 τεμάχια περίπου

Σημείωση:
Η συνταγή είχε σπιτική μαγιονέζα που την φτιάχνουμε μόνοι μας, αλλά εγώ έβαλα έτοιμη, για να αποφύγουμε την διαδικασία, και να κερδίσουμε χρόνο. Αν θέλετε μπορείτε να την φτιάξετε και εσείς.

Print this page

Print Friendly and PDF