Μία Κρητικιά σπεσιαλιτέ, από την εκπομπή, "Μπουκιά και συχώριο" του Ηλία Μαμαλάκη.
Υλικά:
1 ολόκληρο γουρουνάκιΓια το μαρινάρισμα:
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι χυμό λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
1 ματσάκι θυμάρι σε κλωναράκια
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια.
Για τη γέμιση:
10 - 15 ξερά σύκα
10 - 15 δαμάσκηνα
3 καρότα καθαρισμένα
10 κάστανα καθαρισμένα
2 μήλα
1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρι
2 κρεμμύδια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
χυμό πορτοκάλι
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
Για το ψήσιμο:
μοσχοκάρυδο
Μίγμα από μέλι, βούτυρο, θυμάρι, και χυμό πορτοκαλιού.
Εκτέλεση:
Σε μία μεγάλη λεκάνη ετοιμάζουμε τη μαρινάδα και βάζουμε μέσα το γουρουνόπουλο. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο γυρίζοντάς το από καιρού εις καιρόν για να μαριναριστεί ολόκληρο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καρότα, τα μήλα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο. Καθαρίζουμε τα κάστανα.
Σε μία λεκάνη βάζουμε τα καθαρισμένα λαχανικά, τα μήλα και τα κάστανα της γέμισης και προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, το κρασί, και ένα ποτηράκι χυμό πορτοκάλι , αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε το μείγμα για τη επάλειψη. Ανακατεύουμε ένα ποτήρι μέλι 2 κουταλιές βούτυρο, τρίβουμε θυμάρι και 1 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Γεμίζουμε το γουρουνόπυλο με τη γέμιση, ράβουμε το άνοιγμα και τρίβουμε από πάνω μοσχοκάρυδο. Το βάζουμε στο φούρνο προθερμασμένο στους 200 C βαθμούς, και το αφήνουμε να ψηθεί. Μισή ώρα πριν το βγάλουμε αλείφουμε όλο το γουρουνόπουλο με το μείγμα της επάλειψης. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για να γλασαριστεί και να πάρει χρώμα.
Σημείωση:
Καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε, αν το βάλουμε και το ψήσουμε σε φούρνο με ξύλα χωριάτικο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου