Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.
Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012
Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012
Γουρουνάκι γεμιστό (Xανιά )
Μία Κρητικιά σπεσιαλιτέ, από την εκπομπή, "Μπουκιά και συχώριο" του Ηλία Μαμαλάκη.
Υλικά:
1 ολόκληρο γουρουνάκιΓια το μαρινάρισμα:
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι χυμό λεμονιού
Γιουβαρλάκια κοκκινιστά
Υλικά:
Για τα γιουβαρλάκια:
750 γρμ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 αυγό
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
λίγο χοντροτριμμένο σκληρό τυρί, ή λαδωτήρι
1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Για την σάλτσα:
1/2 κιλό ντομάτες ώριμες, ή 2 κουταλιές πελτέ, ή 1 1/2 φλιτζάνι πουμαρό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 πρέζα ρίγανη
λίγο αλάτι
ελάχιστο πιπέρι
νερό
Εκτέλεση:
Περνάμε τις ντομάτες από τρυπητό ή λιώνουμε το πελτέ σε 2 φλιτζάνια νερό και τον ρίχνουμε στη κατσαρόλα, ή το πουμαρό με λίγο νερό, προσθέτουμε την ρίγανη, το ελαιόλαδο, το πιπέρι, και το αλάτι. Βράζουμε για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, και τα ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα.
Ρίχνουμε από πάνω και τον υπόλοιπο μαϊντανό, προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό να καλυφθούν, και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρις ότου βράσουν, να πιουν το ζουμί τους και μείνουν με ελάχιστη σάλτσα.
Για τα γιουβαρλάκια:
750 γρμ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 αυγό
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
λίγο χοντροτριμμένο σκληρό τυρί, ή λαδωτήρι
1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
Για την σάλτσα:
1/2 κιλό ντομάτες ώριμες, ή 2 κουταλιές πελτέ, ή 1 1/2 φλιτζάνι πουμαρό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 πρέζα ρίγανη
λίγο αλάτι
ελάχιστο πιπέρι
νερό
Εκτέλεση:
Περνάμε τις ντομάτες από τρυπητό ή λιώνουμε το πελτέ σε 2 φλιτζάνια νερό και τον ρίχνουμε στη κατσαρόλα, ή το πουμαρό με λίγο νερό, προσθέτουμε την ρίγανη, το ελαιόλαδο, το πιπέρι, και το αλάτι. Βράζουμε για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, και τα ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα.
Ρίχνουμε από πάνω και τον υπόλοιπο μαϊντανό, προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό να καλυφθούν, και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρις ότου βράσουν, να πιουν το ζουμί τους και μείνουν με ελάχιστη σάλτσα.
Γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Υλικά για 4 άτομα:
½ κιλό κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 αβγό
¼ φλιτζανιού νερό
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 φλιτζ ζωμό κρέατος (ή νερό)
1 ½ κουταλιά αλεύρι
ελαιόλαδο
3 κουταλιές ρύζι γλασέ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αβγολέμονο:
2 κρόκους
1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ρύζι, το νερό, το αβγό ελαφρά χτυπημένο, τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον ζωμό και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε για λίγο τα γιουβαρλάκια και ρίχνουμε τον ζωμό. Βράζουμε για ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με το λεμόνι και ρίχνουμε λίγο-λίγο σάλτσα από το φαγητό.
Ρίχνουμε το αβγολέμονο στα γιουβαρλάκια και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά. Τα σερβίρουμε με τη σαλτσούλα πασπαλισμένα με λίγη ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά. Γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανό ή άνηθο.
½ κιλό κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 αβγό
¼ φλιτζανιού νερό
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 φλιτζ ζωμό κρέατος (ή νερό)
1 ½ κουταλιά αλεύρι
ελαιόλαδο
3 κουταλιές ρύζι γλασέ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αβγολέμονο:
2 κρόκους
1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ρύζι, το νερό, το αβγό ελαφρά χτυπημένο, τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε το μίγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον ζωμό και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε για λίγο τα γιουβαρλάκια και ρίχνουμε τον ζωμό. Βράζουμε για ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με το λεμόνι και ρίχνουμε λίγο-λίγο σάλτσα από το φαγητό.
Ρίχνουμε το αβγολέμονο στα γιουβαρλάκια και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά. Τα σερβίρουμε με τη σαλτσούλα πασπαλισμένα με λίγη ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά. Γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανό ή άνηθο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)