Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Λαχανόπιτα Βόλου

Υλικά
1 κιλό κορυφές από διάφορα χόρτα
1 ποτήρι λάδι καλό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
4 φλιτζάνια τού καφέ ρύζι
640 γρ. γάλα
250 γρ. φέτα
1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
5 αυγά
λίγο άνηθο
αλάτι
πιπέρι
8 φύλλα μπακλαβά ή 4 φύλλα σπιτικά

Εκτέλεση
Σκεπάζουμε, το ρύζι με λίγο νερό μέσα στην κατσαρόλα και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και το αφήνουμε να πήξει
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
Σ' άλλη κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα καβουρντίζουμε με λίγο λάδι. Προσθέτουμε κατόπιν τα χόρτα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τα γυρίζουμε λίγο ακόμα πάνω στη φωτιά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το βρεγμένο ρύζι, τ' ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τ' αυγά χτυπημένα και το κεφαλοτύρι.
'Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με λάδι, στρώνουμε από κάτω τα τέσσερα φύλλα μπακλαβά ή τα δύο σπιτικά αλειμμένα ένα-ένα με λάδι και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη φέτα και βάζουμε από πάνω ανάλογα, ή τα άλλα τέσσερα φύλλα μπακλαβά ή τα δύο σπιτικά, λαδωμένα το καθένα.
Χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 50-60 λεπτά.

Κιμαδόπιτα


Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κιλό κιμά
1 φλυτζ. φρυγανιά τριμμένη
2 φλιτζ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μερικές σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1/4 κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
1/4 φέτα χωριάτικη
1 φλιτζ. βούτυρο ή φυτίνη
1/2 φλιτζ. λάδι
άνηθο, μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομμένη (πουμαρό)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε το φύλλο. Σωτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμυδάκια, το λάδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τον άνηθο και τον αφήνουμε να βράσει 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα τα τελευταία 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σ' ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τα τυριά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα στον κιμά και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη φρυγανιά, ώσπου να απορροφήσει τα υγρά.
Αλείφουμε με φυτίνη τον πάτο του ταψιού. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας ένα-ένα με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Κατόπιν, στρώνουμε το μείγμα του κιμά με προσοχή για να μη σκίσουμε τα φύλλα. "Κλείνουμε" τις γωνίες διπλώνοντας ώστε να περιέχουν τα φύλλα τη γέμιση.
Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω και αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο ή τη φυτίνη. Κλείνουμε ξανά τα υπόλοιπα φύλλα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω γκριλ, στους 200C. Όταν ροδίσει, τη βγάζουμε.

Spring Rolls


Υλικά για 20 Spring Rolls:
1/4 από λάχανο μεσαίου μεγέθους.
2 με 3 καροτάκια

Γλυκόξινη σάλτσα

Υλικά:
Χυμό ενός πορτοκαλιού (σουρωμένος)
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού πουμαρό

Μεξικάνικη πικάντικη σάλτσα

Υλικά
1/2 κιλό φιστίκι αράπικο χωρίς τη φλούδα
1/2 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
15 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες
1 κύβος λαχανικών
1/2 λίτρο νερό
Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1. Βράζετε το νερό και διαλύετε μέσα τον κύβο λαχανικών.
2. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε λίγο λάδι και τσιγαρίζετε τα φιστίκια μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα.
3. Χτυπάτε στο μούλτι κρεμμύδι, σκόρδο και τις πιπεριές.
4. Στη συνέχεια τα ρίχνετε στο ίδιο κατσαρολάκι που είχατε τα φιστίκια, χαμηλώνετε τη φωτιά και βάζετε το καπάκι.
5. Αφού έχουν κρυώσει λίγο τα φιστίκια, τα πολτοποιείτε στο μούλτι.
6. Έπειτα από περίπου 5 λεπτά που έχουν τσιγαριστεί τα κρεμμύδια με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτετε ξανά τα τριμμένα φιστίκια και μετά το νεράκι με τον κύβο λαχανικών.
7. Χαμηλώνετε τη φωτιά ακόμα περισσότερο (στο 2) και ανακατεύετε.
8. Αφήνετε ανοιχτό το κατσαρολάκι και βράζετε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας, ώστε να μην κολλήσει.
9. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει λίγο και το βάζετε στο μούλτι, να γίνει πιο μαλακό σαν πουρές.

Χρησιμοποιήσετε ως ντιπ ή για γέμιση σε τορτίγιες.

Print this page

Print Friendly and PDF