Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Σπανακόπιτα

Υλικά:
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
800 γρμ. φέτα σκληρή πικάντικη τριμμένη στο χέρι

Κινέζικο ρύζι

Συστατικά:
1/2 κιλό ρύζι BONNET για πιλάφι
5 αυγά
3 καρότα τριμμένα
3 πιπεριές σε κομματάκια μικρά 1Χ1 εκ. περίπου (όλα τα χρώματα)
3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
150 γρμ. ζαμπόν (της αρεσκείας σας) σε κομματάκια
σάλτσα σόγιας

Εκτέλεση
Βράζετε το ρύζι σε αρκετά αλατισμένο νερό για 15' της ώρας. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε ταψί να στεγνώσει για 1 ωρίτσα περίπου.
Χτυπάτε τα αυγά σε ομελέτα με λίγο νεράκι και τα ρίχνετε σε βαθύ τηγάνι που έχετε βάλει λάδι να κάψει. Δεν αφήνετε την ομελέτα να φουσκώσει αλλά τη σπάτε σε μικρά-μικρά κομματάκια και την τηγανίζετε μέχρι ροδίσει.
Ρίχνετε κατόπιν και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι και τη σόγια. Τα ανακατεύετε καλά να τσιγαριστούν χωρίς να βγάλουν τα νερά τους.
Ρίχνετε το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια και κατεβάζετε από την φωτιά.
Ρίχνετε και τη σόγια sauce κάνοντας κύκλους πάνω από το ρύζι, (περίπου 5-6 κύκλους), ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν.
Σερβίρετε αμέσως

Μπορείτε επίσης να συνοδέψετε χοιρινό, κοτόπουλο ή θαλασσινά.

Κολοκυθοκεφτέδες

Υλικά:
για 30 κομμάτια
4 κολοκύθια μεγάλα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι δυόσμος φρέσκο ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
2 αυγά χτυπημένα
200 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κ.σ. γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε τα κολοκύθια, τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τ' αφήνουμε να ιδρώσουν για 10΄. Τα στύβουμε καλά είτε με τα χέρια είτε βάζοντάς τα σε πετσέτα και τη στρίβουμε να φύγουν τα υγρά. Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά και τη φέτα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι, μόνο αφού δοκιμάσουμε πρώτα, γιατί ήδη τα αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φέτα. Τ' ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό που γυρίζοντας πέφτει απ' το κουτάλι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα. Τηγανίζουμε περίπου 2΄ από κάθε πλευρά. Κάθε φορά ρίχνουμε λίγους-λίγους τους κολοκυθοκεφτέδες στο ελαιόλαδο για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφάνε λάδι αντί να κάνουν κρούστα. Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Λαχανόπιτα Βόλου

Υλικά
1 κιλό κορυφές από διάφορα χόρτα
1 ποτήρι λάδι καλό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
4 φλιτζάνια τού καφέ ρύζι
640 γρ. γάλα
250 γρ. φέτα
1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
5 αυγά
λίγο άνηθο
αλάτι
πιπέρι
8 φύλλα μπακλαβά ή 4 φύλλα σπιτικά

Εκτέλεση
Σκεπάζουμε, το ρύζι με λίγο νερό μέσα στην κατσαρόλα και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και το αφήνουμε να πήξει
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
Σ' άλλη κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα καβουρντίζουμε με λίγο λάδι. Προσθέτουμε κατόπιν τα χόρτα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τα γυρίζουμε λίγο ακόμα πάνω στη φωτιά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το βρεγμένο ρύζι, τ' ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τ' αυγά χτυπημένα και το κεφαλοτύρι.
'Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με λάδι, στρώνουμε από κάτω τα τέσσερα φύλλα μπακλαβά ή τα δύο σπιτικά αλειμμένα ένα-ένα με λάδι και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη φέτα και βάζουμε από πάνω ανάλογα, ή τα άλλα τέσσερα φύλλα μπακλαβά ή τα δύο σπιτικά, λαδωμένα το καθένα.
Χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 50-60 λεπτά.

Κιμαδόπιτα


Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κιλό κιμά
1 φλυτζ. φρυγανιά τριμμένη
2 φλιτζ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μερικές σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1/4 κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
1/4 φέτα χωριάτικη
1 φλιτζ. βούτυρο ή φυτίνη
1/2 φλιτζ. λάδι
άνηθο, μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομμένη (πουμαρό)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεπαγώνουμε το φύλλο. Σωτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμυδάκια, το λάδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τον άνηθο και τον αφήνουμε να βράσει 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε την ντομάτα τα τελευταία 10 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σ' ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και τα τυριά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα στον κιμά και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τη φρυγανιά, ώσπου να απορροφήσει τα υγρά.
Αλείφουμε με φυτίνη τον πάτο του ταψιού. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας ένα-ένα με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Κατόπιν, στρώνουμε το μείγμα του κιμά με προσοχή για να μη σκίσουμε τα φύλλα. "Κλείνουμε" τις γωνίες διπλώνοντας ώστε να περιέχουν τα φύλλα τη γέμιση.
Τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω και αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο ή τη φυτίνη. Κλείνουμε ξανά τα υπόλοιπα φύλλα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω γκριλ, στους 200C. Όταν ροδίσει, τη βγάζουμε.

Print this page

Print Friendly and PDF