Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σπιτικό φύλλο για πίτες 2


Υλικά:
 900 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο

Σπιτικό φύλλο για πίτες

Υλικά
2 1/2  φλιτζ. τσαγ.  σκληρό αλεύρι
3 κουταλάκια baking powder
1  γιαούρτι παγωμένο
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
2 κουταλιές παγωμένο βούτυρο
8 κουταλιές κρύο νερό

Εκτέλεση
Ζυμώστε τα υλικά σε λεκανίτσα, να πετύχετε ζύμη μαλακή και λεία
Μαζέψτε τη σε μπάλα, τυλίξτε σε μεμβράνη κι αφήστε τη στο ψυγείο 1 ώρα
Χωρίστε σε 2 μπάλες, ανοίξτε φύλλα και προχωρήστε ανάλογα με τη συνταγή σας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Τυρόπιτα Ρουμελιώτικη

Υλικά
15 αυγά
500 γρ. τυρί φέτα
750 γραμ. γάλα
500 γραμ. αλεύρι γιο το άνοιγμα του φύλλου, ή 500 γραμ. φύλλο έτοιμο

Εκτέλεση
Αν θέλουμε να ανοίξουμε το φύλλο, ρίχνουμε στο αλεύρι, τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει μια κανονική ζύμη, και της προσθέτουμε λίγο λάδι και λίγο αλάτι γίά να ανοίγονται εύκολα τα φύλλα.
Για το γέμισμα της πίτας, σπάζουμε τα 12 από τα 15 αυγά, τα χτυπάμε επί 5 λεπτά και τα ενώνουμε με το γάλα. Έπειτα κομματιάζουμε το τυρί, το προσθέτουμε στα αυγά με το γάλα, και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Σ' ένα ταψί μετρίου μεγέθους στρώνουμε τρία φύλλα, και πάνω τους λίγο από το μείγμα. Καλό θα ήταν να προσέχουμε στα φύλλα να μην πέφτει πολλή γέμιση. Σε κάθε φύλλο ρίχνουμε και το ανάλογο μείγμα.
Στο τέλος όσο γάλα περισσέψει, σπάμε τα 3 αυγά και, αφού τα χτυπήσουμε, περιχύνουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας, ραντίζοντας την και με λίγο λάδι η βούτυρο.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμμένο φούρνο, για 15' - 20' λεπτά, αφήνοντάς την να φουσκώσει πολύ.

Λαχανόπιτα Βόλου

Υλικά
1 κιλό κορυφές από διάφορα χόρτα
1 ποτήρι λάδι καλό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
4 φλιτζάνια τού καφέ ρύζι
640 γρ. γάλα
250 γρ. φέτα
1 χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο
5 αυγά
λίγο άνηθο
αλάτι
πιπέρι
8 φύλλα μπακλαβά ή 4 φύλλα σπιτικά (προτείνεται)

Εκτέλεση
Σκεπάζουμε, το ρύζι με λίγο νερό μέσα στην κατσαρόλα και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και το αφήνουμε να πήξει
Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
Σ' άλλη κατσαρόλα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα καβουρντίζουμε με λίγο λάδι. Προσθέτουμε κατόπιν τα χόρτα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και τα γυρίζουμε λίγο ακόμα πάνω στη φωτιά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε το βρεγμένο ρύζι, τ' ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τ' αυγά χτυπημένα και το κεφαλοτύρι.
'Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με λάδι, στρώνουμε από κάτω τα τέσσερα φύλλα μπακλαβά ή τα δύο σπιτικά αλειμμένα ένα-ένα με λάδι και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη φέτα και βάζουμε από πάνω ανάλογα, ή τα άλλα τέσσερα φύλλα μπακλαβά ή τα δύο σπιτικά, λαδωμένα το καθένα.
Χαράζουμε την πίτα με μαχαίρι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 50-60 λεπτά.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τζατζίκι με κόκκινο λάχανο

Υλικά
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
3-4 σκελίδες σκόρδο, (ανάλογα τις προτιμήσεις σας)
1 κούπα καρότο τριμμένο
3 χούφτες κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. καφέ αγνό ελαιόλαδο
4 κουτ. σ. ξύδι
Αλάτι
μισή πρέζα πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ψιλοκομμένο λάχανο, το καρότο, το ξύδι, και το αλάτι. Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το γιαούρτι, το πιπέρι, και το καλά λιωμένο σκόρδο, και ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας λίγο - λίγο το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τον άνηθο και τα λαχανικά με το ξύδι, ανακατεύουμε πολύ καλά, το αφήνουμε λίγη ώρα να δέσουν τα υλικά. Είναι έτοιμο.


Σημείωση.
Τα υλικά είναι δεμένα στη γεύση με αυτή την δοσολογία.
Στο θέμα σκόρδου του αλατιού, και ξύδι, είναι επιλογή δική σας στο πόσο πικάντικο το θέλετε. Επίσης το πιπέρι είναι προαιρετικό, εγώ πάντα βάζω μισή πρέζα.
Όταν λέμε 3 χούφτες, εννοούμε όσο μπορεί να πιάσει μία χούφτα, λίγο πάνω, λίγο κάτω δεν χάλασε η συνταγή... :-)

Print this page

Print Friendly and PDF