Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σπιτικό φύλλο για πίτες 2


Υλικά:
 900 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο
¼ φλιτζανιού του καφέ ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
 1 ½ κούπα περίπου χλιαρό νερό
 λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων ή νισεστέ (για πιο εύκολο άνοιγμα)

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, ανοίγουμε 1 λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη (ούτε πολύ μαλακιά ούτε πολύ σφιχτή) και να μην κολλάει. (Αν ρίξουμε λίγο νερό παραπάνω και η ζύμη γίνει πολύ μαλακιά, τότε προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.)

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια και πλάθουμε χωριστά κάθε μπαλάκι. Κάθε φορά που παίρνουμε 1 μπαλάκι σκεπάζουμε με μια πετσέτα τα υπόλοιπα μπαλάκια. Το βάζουμε σε καθαρό τραπέζι, ρίχνουμε αλεύρι πάνω κάτω και με τον πλάστη αρχίζουμε το άνοιγμα του φύλλου.

Για να ανοίξουμε το φύλλο, μετακινούμε τον πλάστη πάνω κάτω στο μπαλάκι ζύμης ρίχνοντας κάθε τόσο αλεύρι ή νισεστέ, με σκοπό να γίνει ένα φύλλο με ομοιόμορφο πάχος. Αφού ανοίξουμε λίγο το φύλλο, το τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη και τον μετακινούμε πάνω κάτω πιέζοντας με τα δάχτυλα μας το φύλλο για να ανοίξει. Ανάλογα με την πίτα που θα φτιάξουμε, φροντίζουμε το πόσο παχύ θα είναι και το φύλλο.

Μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με λαδόχαρτο ενδιάμεσα, για να μην κολλήσουν ή κάθε φύλλο που ανοίγουμε το βάζουμε αμέσως στο ταψί και το λαδώνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF