Υλικά
500 γρμ. αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
4 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1½ κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. ανάμοικτα ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνι βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο,και τα μυροδικά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ, και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ.
Συμβουλή
Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο (ή οποιοδήποτε άλλο αλεύρι) πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη, και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Χρησημοποιήστε την σπιτική σάλτσα ντομάτας. Βλέπε συνταγή.
500 γρμ. αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
4 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1½ κουτ. γλ. αλάτι
1 κουτ. γλ. ανάμοικτα ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνι βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο,και τα μυροδικά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ, και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ.
Συμβουλή
Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο (ή οποιοδήποτε άλλο αλεύρι) πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη, και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Χρησημοποιήστε την σπιτική σάλτσα ντομάτας. Βλέπε συνταγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου