Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Πουρές πατάτας

Υλικά
6 μέτριες πατάτες
4 κουτ. σ.  ζεστό γάλα
4 κουτ. σ. βούτυρο
1 κύβο ζωμό βοδινού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κομμμάτια. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε  νερό, να σκεπάσει τις πατάτες.
Τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν πολύ και τις στραγγίζουμε.
Τις λιώνουμε με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο, τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία προσθέτουμε το γάλα, αφού προηγουμένος έχουμε διαλύσει σε αυτό τον κύβο ζωμού, και ρίχνουμε και το βούτυρο δουλεύοντας έως ότου λιώσει το βούτυρο.
Τις κατεβάζουμε από το μάτι, ρίχνουμε το πιπέρι και τις χτυπάμε με το σύρμα για να γίνουν αφράτες. Εναλακτικά τις χτυπάμε στο μίξερ για λίγο.
Σερβίρεται ζεστός.

Πολύχρωμη τονοσαλάτα

Υλικά για 2-4, άτομα:
1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 βαζάκι μαγιονέζα (αν είναι σπιτική ακόμα καλύτερα)
1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη
1 πράσινη πιπεριά μεγάλη
1 κίτρινη πιπεριά μεγάλη
1 πορτοκαλί πιπεριά μεγάλη
2 κονσέρβες τόνο σε νερό

Σημ. Όλα τα υλικά εκτός των ζυμαρικών να είναι από πριν στο ψυγείο (πρέπει να είναι κρύα)

Εκτέλεση:
Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, ψιλοκόβουμε σε τετραγωνάκια 0.5 - 1 εκ. τις πιπεριές μας.
Αφού στραγγίσουμε τα ζυμαρικά, τα αφήνουμε να κρυώσουν ή τα περιχύνουμε με νεράκι για να κρυώσουν γρηγορότερα και τα ξαναστραγγίζουμε.
Στραγγίζουμε καλά τον τόνο και τον "κομματιάζουμε" με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σε μπουκίτσες πάχους 2 εκ.
Σε ένα μπολ βάζουμε εναλλάξ λίγα-λίγα τα υλικά μας: μακαρόνια, πιπεριές, μαγιονέζα και τόνο.
Τα ανακατεύουμε όλα καλά. Αν θέλουμε μεταφέρουμε την τονοσαλάτα μας σε ένα πιο εμφανίσιμο σκεύος σερβιρίσματος. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα τουλάχιστον πριν τη σερβίρουμε έτσι ώστε να δέσουν οι γεύσεις και να είναι αρκετά δροσερή.

Γαρίδες κοκτέιλ

Υλικά:
300 γραμ. γαρίδες
σάλτσα μαγιονέζα, (δες παρακάτω)
150 γραμ. κρέμα γάλακτος λάιτ
λίγο κονιάκ
λίγο ξίδι
αλάτι, πιπέρι
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
2 φύλλα δάφνης

Υλικά για την σάλτσα μαγιονέζα
200 γραμ. μαγιονέζα
200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
λίγο ουίσκι
1 ½ κουταλιά της σούπας κέτσαπ
λίγο άνηθο ή μαϊντανό
6-7 σταγόνες ταμπάσκο

Εκτέλεση:
Βράζω τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό με 3 κουταλιές της σούπας ξίδι, πιπέρι και τη δάφνη για 8-10 λεπτά. Τις καθαρίζω, και τις κόβω κομματάκια. Τις περιχύνω με το κονιάκ και τις αφήνω να μείνουν για 10 λεπτά.
Ρίχνω το κέτσαπ στη σάλτσα μαγιονέζα, ανακατεύω, και στο τέλος προσθέτω και την κρέμα γάλακτος. Αφού στραγγίξω τις γαρίδες τις ρίχνω στο μείγμα και ανακατεύω ελαφρά.
Οι γαρίδες κοκτέιλ γίνονται εύκολα και η γεύση τους είναι χαρακτηριστική.

Συμβουλή σερβιρίσματος:
Σερβίροντε σε ποτήρια, κρατάω λίγες γαριδούλες ακαθάριστες (2 για κάθε ποτήρι), και τις προσθέτω από πάνω. Επίσης γαρνίρω με ντοματίνια ή με κάποιο φίλλο λαχανικού.

Κοτοσαλάτα

Υλικά:
1 κοτόπουλο καλά βρασμένο με ένα κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει 2-3 γαρύφαλα
1/4 του κιλού κασέρι τριμμένο
½ κιλό μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες
2-3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
αλάτι - πιπέρι

Για το dressing:
ένα μικρό βαζάκι και κάτι παραπάνω μαγιονέζα
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
λίγο ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Μαδάμε το ψαχνό του κοτόπουλου σε μπουκιές και ανακατεύουμε με το τριμμένο κασέρι.
Σοτάρουμε πολύ καλά τα μανιτάρια και τις πιπεριές και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα μπώλ και αυξομειώνουμε τις ποσότητες ανάλογα με τα γούστα μας.
Ρίχνουμε τα 3/4 του dressing στο μείγμα του κοτόπουλου και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βάζουμε την κοτοσαλάτα σε μπολ σερβιρίσματος, και στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο dressing.

Ρώσικη σαλάτα (η αυθεντική)

Υλικά:
4 μεγάλες πατάτες
3 αβγά
2 καρότα
1 κονσέρβα αρακά, ή κατεψυγμένος
παριζάκι ή ζαμπόν ολόκληρο κομμάτι, όχι σε φέτες
6-7 μικρά αγγουράκια τουρσί
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
4 - 5 κουταλιές σούπας μαγιονέζα
άνηθος, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε τα αβγά σφιχτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα αυγά και τα ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο σκεύος. Έχει σημασία να είναι πολύ ψιλοκομμένα τα υλικά, ειδικά η πατάτα.
Προσθέτουμε τον αρακά, χωρίς το ζουμί. Εάν προτιμήσουμε τον κατεψυγμένο αρακά, τον βράζουμε και αφήνουμε να κρυώσει και μετά τον προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Κόβουμε 3 φέτες παριζάκι πάχους 1 εκ. και το ψιλοκόβουμε σε κύβους.
Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια τουρσί, και τα καρότα, και τα προσθέτουμε και αυτά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο και τα προσθέτουμε μέσα.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την μαζιονέζα και ανακατεύουμε πολύ καλά την σαλάτα.
Την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να κρυώσει πριν την σερβίρουμε.

Tips:
Είναι πολύ σημαντικό τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα για να μην είναι η γεύση της σαλάτας, γεύση ενός συγκεκριμένου υλικού. Δεν είναι πατατοσαλάτα ούτε αβγοσαλάτα, οπότε όλα τα υλικά καλό θα ήταν να είναι καλά ψιλοκομμένα και πολύ καλά ανακατεμένα.
Προτιμήστε τα γλυκόξυνα αγγουράκια και προσέξτε να είναι οσο πιό σφιχτά γίνεται.

Print this page

Print Friendly and PDF