Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Γαρδούμπες ριγανάτες

Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια (καρδία, συκώτι, πνευμόνι, και γλυκάδια)
Τα έντερα από ένα αρνί καλά πλυμένα
Πιπέρι
Αλάτι
Ρίγανη
Μισό φλιτζάνι καλό βούτυρο για το ρόδισμα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση
Κόβουμε τη συκωταριά σε μακρόστενες λωρίδες και παίρνουμε με το ένα χέρι ένα κομμάτι καρδιά, ένα πνευμόνι, ένα συκωτάκι και λίγο γλυκάδι. Τα ενώνουμε και με το άλλο χέρι τυλίγουμε με το έντερο πυκνά. Κόβουμε το έντερο και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βάζουμε τις γαρδούμπες τη μια δίπλα στην άλλη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τη ρίγανη, λίγο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1/2 ώρα μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη. Αφαιρούμε από το νερό και ροδίζουμε τις γαρδούμπες στο βούτυρο να ροδοκοκκινίσουν. Σβήνουμε με χυμό λεμονιού.
Εναλλακτικά αφού τις βράσουμε, τις βάζουμε σε ένα ταψή και τις βάζουμε στο φούρνο να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. (προτείνετε)

Tip:
Δεν αλατοπιπερώνουμε τις γαρδούμπες πριν το τύλιγμα γιατί γλιστράνε.


Πάπια με πορτοκάλι

Υλικά
1 πάπια 1 ½-2 κιλά
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
2-3 πορτοκάλια για το γαρνίρισμα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
100 γρμ. φρέσκο βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουτ. σούπας καλό κονιάκ
4 κουτ. σούπας λικέρ
1 κουταλιά ξύδι

Οδηγίες συνταγής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε την πάπια κομμένη σε κομμάτια μαζί με το ψιλοκομμένο καρότο και κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κονιάκ και το λικέρ, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά, προσθέτοντας 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού.
Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Για να σερβίρουμε τοποθετούμε την πάπια σε μια πιατέλα και την περιχύνουμε με την σάλτσα πορτοκάλι.
Κόβουμε τα πορτοκάλια σε φέτες και τα τηγανίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό για να μελώσουν.
Βάζουμε τις γλασσαρισμένες φέτες πορτοκαλιού γύρω γύρω στην πιατέλα σαν γαρνιτούρα.

Διάρκεια: 1 ώρα περίπου


Αρνάκι στο φούρνο με πορτοκάλι και μέλι

Υλικά
1 μπουτάκι αρνίσιο (~2 κιλά)
3 κουταλιές μέλι
το χυμό από 1/2 λεμόνι
3 κουταλιές μουστάρδα απαλή
100 γρμ. ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
το χυμό από 1 πορτοκάλι
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πλένουμε και τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί
2. Χτυπάμε όλα τα άλλα υλικά μας στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα μας στο κρέας ώστε να το καλύψει παντού και προσθέτουμε αλατοπίπερο.
3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο κατεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς για μια ακόμα ώρα.
4. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γυρίζουμε το κρέας να ψήνεται και από τις δύο πλευρές.

Τips:
Μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες στο ψητό μας που θα πάρουν την υπέροχη γεύση και μυρωδιά του μείγματος που έχουμε ετοιμάσει.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σπιτικό φύλλο για πίτες 2


Υλικά:
 900 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζανιού του καφέ ελαιόλαδο

Σπιτικό φύλλο για πίτες

Υλικά
2 1/2  φλιτζ. τσαγ.  σκληρό αλεύρι
3 κουταλάκια baking powder
1  γιαούρτι παγωμένο
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
2 κουταλιές παγωμένο βούτυρο
8 κουταλιές κρύο νερό

Εκτέλεση
Ζυμώστε τα υλικά σε λεκανίτσα, να πετύχετε ζύμη μαλακή και λεία
Μαζέψτε τη σε μπάλα, τυλίξτε σε μεμβράνη κι αφήστε τη στο ψυγείο 1 ώρα
Χωρίστε σε 2 μπάλες, ανοίξτε φύλλα και προχωρήστε ανάλογα με τη συνταγή σας

Print this page

Print Friendly and PDF