Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο

Τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο, (Ταϊλάνδης). Η συνταγή είναι από την εκπομπή "Μπουκιά και συχώριο", του Ηλία Μαμαλάκη.


Υλικά για 2 πιάτα:
1/2 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα σφιχτή, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Κοτόπουλο φιλέτο «1001 Νύχτες»

Μία νοστιμότατη συνταγή φιλέτο κοτόπουλου, με σάλτσα γιαουρτιού και λαχανικά. Η ονομασία τα λέει όλα!! Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα, αποκλειστικά για το sintagespanos.

Υλικά:
6 φιλέτα κοτόπουλου χωρίς δέρμα
4 μέτρια κρεμμύδια

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Προφιτερόλ με πατατοσαλάτα

Υπέροχα, φανταστικά, εμφανίσιμα, και πολύ γευστικά αλμυρά προφιτερόλ. Ιδανικά καναπεδάκια για πάρτι, αλλά και για τραπέζι. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από ξένο site από εμένα, αποκλειστικά για το sintagespanos. Θα τα λατρέψετε...
Υλικά:

Γέμιση:
200 γρμ. ψάρι γλώσσα βρασμένο
4 μέτριες πατάτες
2 καρότα
3 αυγά
3 αγγουράκια τουρσί
1 αχλάδι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
350 γρμ. μαγιονέζα απαλή
αλάτι
πιπέρι
μια χούφτα κάρδαμο

Για τα προφιτερόλ:
100 γρμ. βούτυρο
200 γρμ. αλεύρι
4 αυγά
3 κρόκοι αυγών
λίγο αλάτι

Εκτέλεση:
1. Βάζουμε τις πατάτες και τα καρότα να βράσουν με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν. Βράζουμε και τα αυγά καλά, ολόκληρα με το κέλυφος.

2. Προφιτερόλ. Βάλτε 250 ml νερό να βράσει με το αλάτι και το βούτυρο, προσθέστε το αλεύρι μονομιάς και μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας καλά. Αφαιρέστε το από τη φωτιά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο και προσθέστε ένα ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας καλά συνεχώς. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και παχύρρευστη.

3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα ταψί απλώστε χαρτί ψησίματος. Ρίξτε ένα κουταλάκι καλό του γλυκού ζύμη σε απόσταση 2-3 εκ. μεταξύ τους. Ψήστε για 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια, μειώστε τη θερμοκρασία στους 160° C και ψήστε τα για άλλα 15 λεπτά. Τρυπήστε τα με ένα μαχαίρι και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

4. Γέμιση. Καθαρίστε τις πατάτες, τα καρότα, τα αυγά, και τα αχλάδια. Κόψτε όλα τα υλικά, και την γλώσσα, σε μικρούς κύβους. Αφαιρέστε και πετάξτε λίγο τις μύτες στα φύλλα από τα κρεμμυδάκια, και ψιλοκόψτε τα,  ψιλοκόψτε και μία κουτ. σ. από το κάρδαμο. Ανακατέψτε όλα τα υλικά με την μαγιονέζα, και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.

5. Αφαιρέστε τις κορυφές του προφιτερόλ, (αν θέλετε τις αλέθετε και τις ρίχνετε στην γέμιση), γεμίστε τα προφιτερόλ με την γέμιση, ρίξτε από πάνω λίγο χοντροκομμένο κάρδαμο που κρατήσατε, και τα σερβίρετε σε πιατέλα.

Ποσότητα: 20 τεμάχια περίπου

Σημείωση:
Η συνταγή είχε σπιτική μαγιονέζα που την φτιάχνουμε μόνοι μας, αλλά εγώ έβαλα έτοιμη, για να αποφύγουμε την διαδικασία, και να κερδίσουμε χρόνο. Αν θέλετε μπορείτε να την φτιάξετε και εσείς.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Λουκανοντολμάδες

Μια υπέροχη και πρωτότυπη συνταγή, που η πηγή της προέρχεται από Ρώσικο site. Ιδανική για πρώτο πιάτο, ή και για συνοδευτικό κυρίους πιάτου. Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα αποκλειστικά για το sintagespanos. Η ονομασία της συνταγής είναι δικιά μου, διότι η αρχική της ονομασία δεν μεταφράζεται.
Υλικά:
6 λουκάνικα μέτρια μικρά
4 κουτ. σ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σ. αλεύρι
6 φύλλα λάχανο savoy, (κραμπολάχανο)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο σαλάτα
1 φύλλο δάφνης
1/4 κουτ. σ. αλάτι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
τριμμένο μαύρο πιπέρι
φυτικό λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
1. Βράστε το λάχανο σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Σουρώστε τα και ζουλίστε λίγο με το δάχτυλο σας να σπάσουν τα χοντρά νεύρα του φύλλου, ώστε να γίνει πιο εύκαμπτο.

2. Αφαιρέστε από τα λουκάνικα το εξωτερικό περίβλημα, και κάντε κατά μήκος, δύο-τρεις πολύ ελαφρές χαρακιές με ένα μαχαιράκι.

3. Διπλώστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, τόσο, ώστε να έχουν πλάτος λίγο μικρότερο από το μήκος του λουκάνικου, και τυλίξτε το λουκάνικο ξεκινώντας από το μπροστινό μέρος του φύλλου, τελειώνοντας προς το κοτσάνι, φτιάχνοντας ένα ρολάκι. Με τον ίδιο τρόπο τυλίξτε και τα υπόλοιπα λουκάνικα.

4. Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το φυτικό λάδι και τηγανίστε ελαφρά τα ρολάκια, γυρίζοντας τα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια βάλτε τα ρολάκια σε ένα μεγαλύτερο τηγάνι με καπάκι, ή ταψί, με κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.

5. Φτιάξτε τη σάλτσα.
Ρίξτε το κομμένο κρεμμύδι στο ίδιο λάδι, και σοτάρετε για λίγο να μαραθεί, και να πάρει ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, και το πιπέρι, ανακατέψτε για ένα λεπτό, και προσθέστε το αλεύρι, ανακατέψτε καλά για άλλο ένα λεπτό, και κατεβάστε την από τη φωτιά.

6. Ρίξτε τη σάλτσα στο ταψί ανάμεσα από τα ρολά, ρίξτε λίγο ζωμό από το βρασμένο λάχανο, (3/4 της κούπας περίπου) προσθέστε και το φύλλο δάφνης, σκεπάστε τα με το καπάκι, και σιγοβράστε τα για 5-7 λεπτά. Βάλτε τα σε πιατέλα, και περιχύστε τα από πάνω με την σάλτσα. Σερβίρονται και κομμένα σε 3-4 κομμάτια.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ομελέτα κέικ

Μία πρωτότυπη συνταγή ομελέτας. Υπέροχη λιχουδιά για όλες τις περιπτώσεις, και ώρες... Η συνταγή είναι μεταφρασμένη από εμένα αποκλειστικά για το sintagespanos.

Υλικά:
10 αυγά
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, και λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα
2 κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ψημένες σε βάζο, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κόκκινο τσίλι, ξεφλουδισμένο, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο

Για την κρέμα:
300 γρμ. τυρί κρέμα, π.χ. Philadelphia
5-6 κουτ. σούπας γάλα
4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο πράσο
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​βασιλικό
αλάτι
πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:
λίγο ελαιόλαδο
μερικά φύλλα ρόκα
λίγο ξίσμα τυρί παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Για την ομελέτα:
Σπάστε τα αυγά σε δύο μπολ, πέντε σε κάθε ένα. Χτυπήστε τα ελαφρά και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια, τηγανίζουμε ελαφρά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αφήστε να κρυώσουν. Στη συνέχεια στο ένα μπολ με τα αυγά προσθέστε τις πιπεριές, και στο άλλο μπολ με τα αυγά, το σκόρδο και το τσίλι. Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε ένα 22-25 εκατοστών τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό. Ρίξτε στα αυγά με το σκόρδο και το τσίλι, τα κολοκυθάκια και ανακατέψτε τα. Ρίξτε το ένα τρίτο του μίγματος στο τηγάνι, και απλώστε το να καλύψει όλη τη βάση του τηγανιού. Ψήστε το μέχρι το αυγό να ροδίσει από κάτω, και γυρίστε να ψηθεί και ή άλλη πλευρά. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα και τις άλλες δύο ομελέτες, προσθέτοντας λίγο λάδι στο τηγάνι κάθε φορά. Βάλτε τις ομελέτες σε ένα πιάτο. Φτιάξτε τρεις ομελέτες με τον ίδιο τρόπο, και με το μείγμα της πιπεριάς. Στη συνέχεια τοποθετείτε τις σε ξεχωριστό πιάτο.

Για την γέμιση:
Χτυπήστε το τυρί για να μαλακώσει, στη συνέχεια ρίξτε και το γάλα και χτυπήστε το ξανά. Ανακατέψτε τα λαχανικά με το αλάτι και πιπέρι, και ρίξτε τα στην κρέμα τυρί, ανακατέψτε να ενωθούν τα υλικά. Σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ 22-25 εκ. στρώνετε μία μεμβράνη, ή οποία να εξέχει αρκετά έξω από την φόρμα, (χρησιμοποιήστε μία φόρμα το ίδιο μέγεθος με το τηγάνι). Επιλέξτε την καλύτερη ομελέτα με την κόκκινη πιπεριά και βάλτε την στη φόρμα, με την καλύτερη πλευρά προς τα κάτω. Απλώστε ένα λεπτό στρώμα της γέμισης κρέμας τυριού, στη συνέχεια, καλύψτε με μία ομελέτα  κολοκυθάκι. Επαναλάβετε, εναλλάσσοντας τα στρώματα ομελέτας, έως ότου στρώστε όλες τις ομελέτες στη φόρμα, τελειώνοντας η στρώση με ομελέτα. Γυρίστε την μεμβράνη πάνω από την ομελέτα να σκεπαστεί, και βάλτε την στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 24 ώρες.

Για να σερβίρετε, αναποδογυρίστε την ομελέτα σε πιατέλα και αφαιρέστε τη μεμβράνη. Πασπαλίστε την με την παρμεζάνα και τα φύλλα ρόκας, ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Σερβίρεται κομμένο σε φέτες.

Print this page

Print Friendly and PDF