Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Γλυκόξινο κόκκινο λάχανο με μήλο και μπαχαρικά

Υλικά (για 8 άτομα)
1 μεσαίο κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
25 γραμ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 μήλο καθαρισμένο και περασμένο στον τρίφτη
4 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. ζελέ φραγκοστάφυλου (redcurrant jelly) -θα το βρείτει σε Θανόπουλο και ΑΒ, αλλά αν δεν βρείτε, υποκαταστείστε το με μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή μέλι
100 ml νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: 
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, σοτάρετε με το βούτυρο το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το λάχανο και όλα τα υλικά εκτός απ’ το φραγκοστάφυλο. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι γενναιόδωρα. Μόλις πάρει βράση, βάζετε το καπάκι και το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το λάχανο να γίνει τρυφερό και το υγρό να εξατμιστεί πλήρως. Τότε προσθέτετε το ζελέ φραγκοστάφυλου και ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Σερβίρισμα:
Αδειάστε το ζεστό σε πιατέλα ή βάλτε το σε φορμίτσες που θα αναποδογυρίσετε στα πιάτα.

Σημείωση:
Η συνταγή βάσης είναι πολύ ισορροπημένη, αλλά αν σας αρέσουν οι γευστικές εντάσεις, μπορείτε να παρέμβετε στον γλυκόξινο χαρακτήρα του πιάτου παίζοντας με τη ποσότητα του ξυδιού, της ζάχαρης ή του ζελέ, είτε ακόμη υποκαθιστώντας μια ποσότητα ξυδιού με μπαλσάμικο.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Σπλήνα γεμιστή 2

Υλικά:
1 σπλήνα μοσχαρίσια
300 γραμ. συκώτι αρνήσιο, η κατσικίσιο ψιλοκομμένο. (εναλακτικά βάζουμε κυμά)
1/3 φλυτζ. ρύζι
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
μάραθο, άνηθο
αλάτι, πιπέρι
1 ½ ποτήρι κρασί λευκό
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλένουμε την σπλίνα πολύ καλά. Με ένα μεγάλο, καλά ακονισμένο μαχαίρι, ανοίγουμε τη σπλήνα στη μέση, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τα τοιχώματά της, φτιάχνοντας κάτι σαν σακούλα.
Ψιλοκόβουμε τον μάραθο, τον άνηθο και το κρεμμύδι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το συκώτι και το τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και το μάραθο και τσιγαρίζουμε για άλλα 2-3 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το ρύζι και 3/4 ποτηριού κρασί, αλατοπιπερώνουμε (σηκώνει αρκετό πιπέρι), χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και περιμένουμε ώσπου να σωθούν τα υγρά του μείγματός μας.
Γεμίζουμε τη σπλήνα μας από την τομή που της έχουμε κάνει και αφού τελειώσουμε, ράβουμε το άνοιγμα και την τοποθετούμε σε ανά ταψί, στο οποίο προσθέτουμε νερό, λίγο λάδι και το υπόλοιπο κρασί. Την αλατοπιπερώνουμε απ' έξω και την τοποθετούμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου δύο ώρες.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γυρίζουμε τη σπλήνα μας, με προσοχή, 2-3 φορές για να ψηθεί καλά κι από τις δύο πλευρές και προσθέτου με νερό, αλλά και κρασί, αν χρειαστεί.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και αφού την αφήσουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κάθετα κομμάτια και σερβίρουμε.

Σπλήνα γεμιστή

Υλικά:
1 σπλήνα μοσχαρίσια
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1,5 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κιλό φέτα τριμένη
Αλάτι ,πιπέρι
ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Πλένουμε τη σπλήνα και την κόβουμε κατά μήκος στα δύο. Ανοίγουμε με μυτερό μαχαίρι το επάνω μέρος από κάθε κομμάτι με προσοχή να μην κόψουμε την εξωτερική μεμβράνη και συνεχίζουμε να κόβουμε εσωτερικά με μικρές κινήσεις μέχρι να γίνει η σπλήνα σαν μικρή σακούλα. Σε ένα μπώλ βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το μαϊντανό, τη φέτα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε με προσοχή τη σπλήνα. Ράβουμε την άκρη της για να μην μας αδειάσει στο ψήσιμο ή στερεώνουμε οδοντογλυφίδες ή ένα ξυλάκι από σουβλάκι. Τοποθετούμε τη σπλήνα σε ταψάκι αλατοπιπερώνουμε και πάλι (το πιπέρι πρέπει να είναι αρκετό) και περιχύνουμε με το λάδι (και αυτό αρκετό). Ψήνουμε στους 180C περίπου μία ώρα. 

Ομελέτα γεμιστή

Υλικά
4 αβγά
5 κουταλιές γάλα
2 κουταλιές λάδι ελιάς
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση:
150 γραμ. μοτσαρέλα
1/2 φλιτζ. Στραγγάτο
1 ντομάτα
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 κρεμμύδι
1 κουταλιά λάδι ελιάς
3 - 4 κλωναράκια σχοινόπρασο

Εκτέλεση
Ζεματίζουμε την ντομάτα σε καυτό νερό για 1 λεπτό, την ξεφλουδίζουμε και την ψιλοκόβουμε. Πλένουμε και κόβουμε την πιπεριά σε μικρά κομματάκια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, έως ότου χρυσίσει. Προσθέτουμε την πιπεριά, την ντομάτα και τα αφήνουμε να βράσουν, έως ότου απορροφηθούν τα υγρά.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μοτσαρέλα θρυμματισμένη με το ΔΕΛΤΑ Αυθεντικό Στραγγάτο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το αναδευτήρι τα αβγά, το γάλα, αλάτι, πιπέρι έως ότου ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το μείγμα των αβγών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και όταν αρχίσει να δένει, ξεκολλάμε την ομελέτα με μια σπάτουλα από τα πλαϊνά τοιχώματα του τηγανιού.
Οταν έχει χρυσίσει από κάτω, την αναποδογυρίζουμε με ένα μεγάλο πιάτο. Την αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και στη συνέχεια τη βάζουμε σε μια πιατέλα.
Στρώνουμε μέχρι τη μέση της ομελέτας τη σάλτσα και από πάνω απλώνουμε το μείγμα με το Στραγγάτο. Διπλώνουμε την ομελέτα στη μέση ώστε να δημιουργηθεί μισοφέγγαρο και σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένα και ολόκληρα κλωναράκια σχοινόπρασου.

Ομελέτα Ισπανική

Υλικά
8 αυγά
4 κ.σ. φρέσκο γάλα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 φέτες ζαμπόν βραστό, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μελιτζάνα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε καρέ
2 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε καρέ
1 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες, να μαραθούν για 5΄-6΄. Προσθέτουμε έπειτα το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
2. Χτυπάμε με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός τα αυγά με το γάλα για 3΄-4΄. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τυρί. Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το ρίχνουμε στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε και τα σοταρισμένα υλικά.
3. Λαδώνουμε ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε την ομελέτα. Ψήνουμε σε καλά προσθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η ομελέτα.

Μερίδες 6
Χρόνος μαγειρέματος 35 λεπτά

Print this page

Print Friendly and PDF