Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Γλυκόξινο κόκκινο λάχανο με μήλο και μπαχαρικά

Υλικά (για 8 άτομα)
1 μεσαίο κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
25 γραμ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 μήλο καθαρισμένο και περασμένο στον τρίφτη
4 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. ζελέ φραγκοστάφυλου (redcurrant jelly) -θα το βρείτει σε Θανόπουλο και ΑΒ, αλλά αν δεν βρείτε, υποκαταστείστε το με μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή μέλι
100 ml νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: 
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, σοτάρετε με το βούτυρο το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το λάχανο και όλα τα υλικά εκτός απ’ το φραγκοστάφυλο. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι γενναιόδωρα. Μόλις πάρει βράση, βάζετε το καπάκι και το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το λάχανο να γίνει τρυφερό και το υγρό να εξατμιστεί πλήρως. Τότε προσθέτετε το ζελέ φραγκοστάφυλου και ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Σερβίρισμα:
Αδειάστε το ζεστό σε πιατέλα ή βάλτε το σε φορμίτσες που θα αναποδογυρίσετε στα πιάτα.

Σημείωση:
Η συνταγή βάσης είναι πολύ ισορροπημένη, αλλά αν σας αρέσουν οι γευστικές εντάσεις, μπορείτε να παρέμβετε στον γλυκόξινο χαρακτήρα του πιάτου παίζοντας με τη ποσότητα του ξυδιού, της ζάχαρης ή του ζελέ, είτε ακόμη υποκαθιστώντας μια ποσότητα ξυδιού με μπαλσάμικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF