Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Thousand Island sauce

Υλικά
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ (πάστα)
1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ανάμικτο τουρσί
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
1 κουτ. γλυκού ξύδι
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, (μόνο το άσπρο)
 αλάτι και πιπέρι
1 με 2 σταγόνες ταμπάσκο

Οδηγίες
Ανακατεύουμε καλά τον ντοματοπελτέ με το ελαιόλαδο, να αραιώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε και τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύουμε καλά, και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Αν θέλετε βάζετε το τουρσί με το κρεμμύδι και το ξύδι στο μούλτι, και τα πολτοποιείτε.


Thousand Island sauce 2

Υλικά
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ (πάστα)
1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, (μόνο το άσπρο)
1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένη πιπεριά πράσινη
1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένη πιπεριά κόκκινη
αλάτι και πιπέρι
1 με 2 σταγόνες ταμπάσκο

Οδηγίες
Ανακατεύουμε καλά τον ντοματοπελτέ με το ελαιόλαδο, να αραιώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και  προσθέτουμε και τον ντοματοπελτέ. Ανακατεύουμε καλά, και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Αν θέλετε βάζετε τα λαχανικά με το ξύδι στο μούλτι, και τα πολτοποιείτε.


Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Σάλτσα πορτοκαλιού (για πουλερικά και κρέας)

Υλικά:
4 πορτοκάλια
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
4 κουταλιές Grand Marnier
3 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξύνουμε το ένα πορτοκάλι και φυλάμε ένα κουταλάκι από το ξύσμα του. Στύβουμε και τα 4 πορτοκάλια και φυλάμε το χυμό τους. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, το ζωμό κοτόπουλου και το ξύσμα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Όταν μειωθεί η ποσότητα του υγρού ρίχνουμε το Grand Marnier και το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφού σουρώσουμε τη σάλτσα μας προσθέτουμε μέσα της το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς.
Αν την θέλουμε πιό δεμένη, ρίχνουμε λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, λίγο πρίν την κατεβάσουμε από τη φωτιά.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Γαρδούμπες

Υλικά: 
1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά με τα έντερα της
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
ρίγανη
4 λεμόνια
χοντρό αλάτι
αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση: 
 Πλένουμε καλά τα έντερα, και τα αφήνουμε αρκετή ώρα μέσα σε μια λεκάνη με νερό με το χυμό από τα λεμόνια και το χοντρό αλάτι.
Πλένουμε καλά και την συκωταριά και την κόβουμε σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια. Τα αλατοπιπερώνουμε αρκετά και τα πασπαλίζουμε με ρίγανη.
 Παίρνουμε 3-4 κομμάτια από τα εντόσθια και τυλίγουμε γύρω-γύρω τα έντερα, μέχρι να καλυφθεί και κόβουμε το έντερο εκεί που θέλουμε και το στρίβουμε μέσα από την τελευταία περιέλιξη και σφίγγουμε.
Βάζουμε τις γαρδούμπες σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Τα αλατοπιπερώνουμε εκ νέου. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και προσθέτουμε το λάδι.
Ψήνουμε τις γαρδούμπες σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρονται καυτές από το φούρνο.


Γαρδούμπες ριγανάτες

Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια (καρδία, συκώτι, πνευμόνι, και γλυκάδια)
Τα έντερα από ένα αρνί καλά πλυμένα
Πιπέρι
Αλάτι
Ρίγανη
Μισό φλιτζάνι καλό βούτυρο για το ρόδισμα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση
Κόβουμε τη συκωταριά σε μακρόστενες λωρίδες και παίρνουμε με το ένα χέρι ένα κομμάτι καρδιά, ένα πνευμόνι, ένα συκωτάκι και λίγο γλυκάδι. Τα ενώνουμε και με το άλλο χέρι τυλίγουμε με το έντερο πυκνά. Κόβουμε το έντερο και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βάζουμε τις γαρδούμπες τη μια δίπλα στην άλλη και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τη ρίγανη, λίγο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1/2 ώρα μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη. Αφαιρούμε από το νερό και ροδίζουμε τις γαρδούμπες στο βούτυρο να ροδοκοκκινίσουν. Σβήνουμε με χυμό λεμονιού.
Εναλλακτικά αφού τις βράσουμε, τις βάζουμε σε ένα ταψή και τις βάζουμε στο φούρνο να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. (προτείνετε)

Tip:
Δεν αλατοπιπερώνουμε τις γαρδούμπες πριν το τύλιγμα γιατί γλιστράνε.


Print this page

Print Friendly and PDF