Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αφαλός χανούμισας

Υλικά
250 γρ. τυρί φέτα τριμμένο
2 αυγά

Φρέσκια σπιτική ρικότα ή ανθότυρος

Υλικά:
1 λίτρο γάλα
250 ml buttermilk

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα και το buttermilk σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει στον πάτο. Αν έχετε θερμόμετρο, θέλουμε να φτάσει στους 80 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν έχετε, θα το δείτε να αχνίζει και να φουσκώνει ελαφρά αλλά όχι να κοχλάζει.
Θα πρέπει να έχει αρχίσει να σχηματίζει πήγματα – λευκά κομμάτια- και να ξεχωρίζει ο ορός γάλακτος -υδαρές θολό υγρό. Στρώνουμε ένα πυκνοϋφασμένο πανί σε ένα σουρωτήρι με μπολ από κάτω να μαζεύει τα υγρά. Με την τρυπητή κουτάλα που είναι σαν σίτα, ψαρεύουμε τα πήγματα μέσα από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε στο πανί (μέσα στο σουρωτήρι). Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουν κολλήσει πήγματα στον πάτο ξύνοντας με την κουτάλα. Δένουμε με ένα σπάγκο το πανί και το κρεμάμε να στραγγίσει. Έτσι βγάζουμε ένα στρογγυλό κεφαλάκι τυριού.

Το γάλα μπορεί να είναι αγελαδινό ή κατσικίσιο.
Αν βάλεις πλήρες γάλα θα είναι πιο βελούδινο το τυράκι.
Αν βάλεις αποβουτυρωμένο θα γίνει πιο σπυρωτό στην υφή.
Αν βάλεις αλάτι θα γίνει αλμυρό.
Αν βάλεις λίγη ζάχαρη, ψιλοκομμένη φλούδα από γλυκό πορτοκάλι και σπασμένα φιστίκια Αιγίνης θα γίνει το πιο γκουρμέ τυράκι που θα μπορούσατε να σερβίρετε σαν πρωινό ή σαν επιδόρπιο!

Μπορούμε να βάλουμε ξύδι η λεμόνι ή γιαούρτι ή buttermilk, γενικά κάτι όξινο που θα κόψει το γάλα. Ξύδι ή λεμόνι, 1/2 φλιτζάνι του καφέ. Γιαούρτι ή buttermilk 1 κούπα, δηλαδή 250ml.

Κοτόπιτα

Υλικά για τη ζύμη:
Αλεύρι: 3 κούπες
Ξερή μαγιά: 1 φακελάκι

Μελιτζάνες τυλιχτές με ρικότα

Υλικά:
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες φέτες 1 εκ.
400 γρ.   Ρικότα
80 γρ.  τριμμένη παρμεζάνα
3 κουταλιές σούπας   ψιλοκομμένο βασιλικό
500 γρ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας, η σπιτική σάλτσα ντομάτας (βλέπε συνταγή, προτείνεται)
80 γρ.   τριμμένη μοτσαρέλα
1/3 κούπας  ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι: όσο προτιμάτε

Εκτέλεση:
 1. Πλένετε τις μελιτζάνες, αφαιρείτε το κοτσάνι και τις κόβετε σε φέτες 1 εκ. περίπου. (κατά μήκος, όχι ρόδες) Τις αλατίζετε και τις αφήνετε 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
2. Τινάζετε τις μελιτζάνες από τα υγρά που βγάλανε, τις στεγνώνετε και τις περνάτε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο. Τις βάζετε σε ταψί και τις ψήνετε περίπου 15 λεπτά να μαλακώσουν. Τις βγάζετε από το φούρνο.
3. Εν τω μεταξύ, ανακατεύετε τη ρικότα με την μισή παρμεζάνα, τον βασιλικό λίγο αλάτι και πιπέρι. Μοιράζετε την γέμιση πάνω από τις μελιτζάνες και τις τυλίγετε σε ρολό. Τις βάζετε σε μικρό ταψάκι, με την ένωση προς τα κάτω.
 4. Περιχύνετε με την σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζετε με την μοτσαρέλα και την παρμεζάνα και ψήνετε στο φούρνο, να λιώσουν τα τυριά, για 15  λεπτά περίπου, στους 200 C
5. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Tips
Μπορείτε να αφερέσετε λίγο ρικότα και να προσθέσεται τυρί φέτα. 

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Κινέζικο τηγανιτό ρύζι

Υλικά:
1 – 2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα αυγά
αλάτι πιπέρι
4 κουταλιές σογιέλαιο
4 φλιτζάνια κρύο βρασμένο ρύζι
2-3 κουταλιές light soy sauce, ή oyster sauce

Εκτέλεση:
 Προθερμαίνετε το γουόκ( ή ένα βαθύ τηγάνι) και προσθέστε 2 κουταλιές λάδι.
Όταν το λάδι κάψει προσθέστε τα αυγά, ανακατεύετε μέχρι να γίνουν σαν ελαφρώς
σπασμένη ομελέτα αλλά να μην στεγνώσουν.Βγάλτε τα αυγά από το γουόκ και
καθαρίστε το.
Προσθέστε 2 κουταλιές λάδι και το ρύζι και ανακατεύετε σοτάροντας το ρύζι
για μερικά λεπτά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξεχωρίσει. Προσθέστε την soy sauce,
ή oyster sauce. Όταν το ρύζι ζεσταθεί καλά προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε καλά, προσθέστε και τα κρεμμυδάκια και ανακατέψτε.
Σερβίρεται ζεστό.

Tips:
Μπορείτε να προσθέσετε πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, αρακά, καλαμπόκι, ακόμα και ψιλοκομμένο μοσχαράκι. Τέλειο...

Print this page

Print Friendly and PDF