Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Αλμυρή τάρτα

Υλικά
Για μια ταρτιέρα 24 εκ.
1 φύλλο ζύμη κουρού

Για τη γέμιση
1 μικρή πιπεριά πράσινη χοντροκομμένη
1 μικρή πιπεριά κόκκινη χοντροκομμένη

3 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κ.σ. βούτυρο
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1 ½ φλ.τσ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
8 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν ή 2-3 λουκάνικα ψιλοκομμένα
1 ½ φλ.τσ. τριμμένο τυρί έμενταλ ή άλλο της αρεσκείας σας

Εκτέλεση
1. Απλώνετε τη ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλυφθούν, εκτός από τον πάτο, και τα πλαϊνά της. Τη βάζετε στο ψυγείο.
2. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Λιώνετε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το ζαμπόν ή το λουκάνικο. Αποσύρετε από τη φωτιά, και προσθέτετε τις πιπεριές.
3. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και το τυρί. Διορθώνετε τη γεύση με αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.
4. Απλώνετε την γέμηση με το κρεμύδι κ.λ.π. πάνω στη ζύμη και περιχύνετε με το μείγμα κρέμας-αβγών.
5. Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 40-50 λεπτά. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει για 15 λεπτά, πριν κόψετε τις μερίδες, και σερβίρετε σε πιάτα.

Ζύμη κουρού

Υλικά
10 γρ. ΑΛΑΤΙ
5 γρ. κρυσταλλική ΖΑΧΑΡΗ
300 γρ. σκληρό ΒΙΤΑΜ
25 γρ. ΞΥΔΙ
175 γρ. ΝΕΡΟ
500 γρ. ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (κοσκινισμένο)

Εκτέλεση
Κόβουμε το Βιτάμ σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ με το φτερό και χτυπάμε στην 1η ταχύτητα για 3 λεπτά περίπου. Η υφή του μείγματος μετά το δούλεμα πρέπει να είναι όπως τα σβόλια. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή, αλάτι, ζάχαρη, ξύδι, νερό και δουλεύουμε όλο το μείγμα, μέχρι την πλήρη ομογενοποίησή του. Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 50γρ. (π.χ τυροπιτάκια) και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά περίπου. Μετά την ξεκούραση της ζύμης ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη ή ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με τη βοήθεια κουπ – πατ και βάζουμε μέσα τη γέμιση για τυρόπιτα ή οποιαδήποτε άλλη της αρεσκείας μας και την κλείνουμε σα μισοφέγγαρο. Την αλείφουμε με αβγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτά περίπου.

Σουτζουκάκια στη γάστρα

Υλικά για τα σουτζουκάκια:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες μουσκεμένη ψίχα ψωμιού
1 τριμμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 αυγό
αλάτι,πιπέρι,μπαχάρι,πάπρικα, κύμινο ,λίγο κρασί

Για τη σάλτσα:
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 κούπες πολτός ντομάτας ή κονκασέ
1 κ.γλ ζάχαρη,αλάτι πιπέρι,λίγο πάπρικα.200 γραμ.
κεφαλοτύρι σε κύβους

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε τα υλικά για τα σουτζουκάκια τα αφήνουμε για κανένα μισάωρο στο ψυγείο.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας και τα στρώνουμε σε λαδωμένο πυρέξ και τα περιχύνουμε με λίγο λαδάκι. Τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μας γυρίζοντας τα μέχρι να ροδίσουν.
Εν τω μεταξύ όσο ψήνονται, φτιάχνουμε τη σάλτσα μας
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και σβήνουμε με το κρασί
Προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μυρωδικά και βράζουμε για 5 λεπτά περίπου
Βάζουμε τα σουτζουκάκια στη γάστρα και περιχύνουμε με τη σάλτσα
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 40 λεπτά περίπου
Λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε τα κομμάτια το κεφαλοτύρι ίσα που να λιώσει λίγο
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας,πατατούλες τηγανητές ή ρυζάκι.

Λίγα μυστικά:
Μπορούμε αντί για γάστρα να περιχύσουμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα μέσα στο πυρέξ που τα ψήσαμε και να συνεχίσουμε το ψήσιμο.

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2-3 σκελίδες σκόρδο λειωμένες
1 κουταλιά σούπας τριμμένο κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
200 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί

Για την σάλτσα
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζ. του καφέ λάδι
3 νεροπότηρα χυμό ντομάτας
½ ποτήρι νερό
1 κοφτό κουτάλι σούπας κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά 1 χούφτα πράσινες ελιές

Εκτέλεση
Σουρώνουμε λίγο το ψωμί και το ρίχνουμε στον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά και το αφήνουμε να περιμένει 1-2 ώρες στο ψυγείο.
 Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε μέσα το χυμό ντομάτας και το νερό. Αφήνουμε να βράσει, ρίχνουμε το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Όσο βράζει η σάλτσα πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα μπαλάκια και τα ρίχνουμε στην σάλτσα. Μαγειρεύουμε για περίπου ½ ώρα σε μέτρια φωτιά.
Αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μια χούφτα πράσινες ελιές 2-3 λεπτά πριν κλείσουμε το μάτι.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Πουγκιά με χοιρινό

Στην συνταγή πρόσθεσα και την δικιά μου πινελιά...

Υλικά για 5 μερίδες:
1 κιλό χοιρινό σε κομμάτια τηγανιάς.
2 κρεμμύδια  κομμένα σαλάτα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες
4 πατάτες κομμένες σε κύβους
Κεφαλοτύρι η γραβιέρα χοντροτριμμένη με το χέρι
Κασέρι τριμμένο
Αλάτι
Ρίγανη
Πιπέρι μαύρο
Κόκκινο πιπέρι
Ελαιόλαδο
2 κ. σ. μουστάρδα
1/2 κονσέρβα ψιλοκομμένο ντοματάκι

Εκτέλεση:
Παίρνουμε ένα μπολ μεγάλο και βάζουμε μέσα το κρέας μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το κασέρι. Τα ανακατεύουμε καλά, κόβουμε την λαδόκολλα γύρω στους 40 πόντους 10 κομμάτια και τα βάζουμε διπλά ώστε να μην σκιστούν δηλαδή για 5 μερίδες. Παίρνουμε το κρέας και το χωρίζουμε σε μερίδες μέσα στη λαδόκολλα με όλα τα υλικά και στη συνέχεια τα κλείνουμε από επάνω σαν πουγκιά, τα δένουμε με σπάγκο, και τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180.
Όταν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κασέρι.

Print this page

Print Friendly and PDF