Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά
το χυμό από 2 λεμόνια
ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κιλό μελιτζάνες
1 μικρό κρεμύδι (τριμένο, ξερό)
1 1/2 πουμαρό ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια μαγιονέζα
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ψήνετε τις μελιτζάνες σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά της ώρας και τις βάζετε στο ψυγείο να κρυώσουν.
2. Όταν κρυώσουν οι μελιτζάνες, τις καθαρίζετε από τη φλούδα τους, ψιλοκόβετε την ψίχα τους και τη στραγγίζετε καλά από τα υγρά της.
3. Βάζετε σ’ ένα μπολ την μαγιονέζα, το πουμαρό, την ψιλοκομμένη μελιτζάνα (ψίχα), τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τον χυμό του λεμονιού, το αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε όλα μαζί καλά, ώστε να γίνουν ένα μείγμα.
4. Δοκιμάζετε τη σαλάτα μήπως θέλει ακόμη λίγο λεμόνι ή αλάτι και τη βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.

Μελιτζάνες τυλιχτές με κυμά και κουκουνάρι

Υλικά
½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
2 κουταλιές κουκουνάρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαιντανό
3 με 4 μελιτζάνες φλασκες ( μεγάλες και μακρόστενες )
3 κουταλιές Βιτάμ
3 κουταλιές ξανθές σταφίδες
2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί ( παρμεζάνα ή κεφαλογρβιέρα )
 ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 μέτριο τριμμένο κρεμύδι
1 πουμαρό πελτίνο
1 φάκελο σάλτσα κνόρ ναπολιταίν, ή σπιτική σάλτσα ντομάτας (βλέπε συνταγή)
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
1. Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες και τις βάζετε για 1 ώρα περίπου σε νερό με αλάτι, να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε, τις στύβετε ελαφρά και τις τηγανίζετε με ελαιόλαδο. Τις αφήνετε να στραγγίξουν.
2. Σοτάρετε σε κατσαρόλα τον κιμά, με το κρεμμύδι και τo Βιτάμ. Προσθέτετε το Πελτίνο, το μαϊντανό, λίγο νερό, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει. Λίγο πριν τον αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το κουκουνάρι και τις σταφίδες.
Βάζετε λίγο από το μείγμα του κιμά πάνω σε κάθε φέτα μελιτζάνας και τις τυλίγετε ρολό. Τις βάζετε σε ταψί ή πυρέξ, που έχετε αλείψει με Βιτάμ, τις πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο και τις ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, για 45 λεπτά. Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές ή χλιαρές με σάλτσα κνόρ Ναπολιταίν που την ετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, η την σπιτική σάλτσα ντομάτας.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Κολοκυθόπιτα αλμυρή

Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας, η τα ανοίγουμε μόνοι μας
3 κούπες κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. δυόσμο
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. ρύζι ή τραχανά
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό
1 κούπα τυρί φέτα

Εκτέλεση
Σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι.
Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι ή τον τραχανά, το δυόσμο και τον μαϊντανό. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 7 λεπτά περίπου.
Το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και τη φέτα. Φροντίζουμε η φέτα να μη λιώσει πολύ, να φαίνεται.
Στρώνουμε ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί 30 εκ. περίπου. Ρίχνουμε τη γέμιση και βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε. Χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Την ψήνουμε στους 170 αέρα για 45 λεπτά περίπου.

Ζύμη πεϊνιρλί


 Υλικά
15 γρ. ψιλό αλάτι
250 γρ. μαλακό αλεύρι (κοσκινισμένο)
750 γρ. αλεύρι σκληρό (κοσκινισμένο)
20 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. νωπή μαγιά
40 γρ. Βτάμ
προαιρετικά 1 αβγό
500-550 γρ. νερό
20 γρ. αραβοσιτέλαιο

Εκτέλεση
Toποθετούμε όλα τα υλικά μέσα στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο και τα χτυπάμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να κορδάρει. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου. Κόβουμε και ζυγίζουμε στο επιθυμητό μέγεθος και βάρος. Πλάθουμε σε σχήμα βάρκας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά σκεπάζοντάς τα με μεμβράνη.
Ανοίγουμε σε φύλλο με το πλάστη τα βαρκάκια και τοποθετούμε τη γέμιση κατά μήκος της ζύμης. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, ενώνουμε και τραβάμε τις δύο άκρες ελαφρά ώστε να δώσουμε το σχήμα βάρκας.
Τα τοποθετούμε στη στόφα για 30 λεπτά περίπου στους 35 βαθμούς κελσίου και 70 βαθμούς υγρασία.
Προαιρετικά αν θέλουμε τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης του πεϊνιρλί μια λωρίδα μπέϊκον.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου για 20 λεπτά περίπου.

Ζύμη πιροσκί

Υλικά
Α μείγμα 
30 γρ. Μαγιά νωπή
3 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. Αβγά
70 γρ. Βιτάμ Soft
50 γρ. Γάλα φρέσκο
100 γρ. Νερό

Β μείγμα 
500 γρ. Αλεύρι σκληρό (κοσκινισμένο)
6 γρ. Αλάτι ψιλό

Εκτέλεση
1. Τοποθετούμε τα υλικά του μείγματος Α (μαγιά, ζάχαρη, αβγά, Βιτάμ Soft, γάλα και νερό) μέσα στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο και χτυπάμε στην 1η ταχύτητα.
2. Κοσκινίζουμε τα υλικά του μείγματος Β (αλεύρι σκληρό και αλάτι) και τα προσθέτουμε μέσα στο μείγμα Α, αφήνουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά των δύο μειγμάτων μεταξύ τους. Προκύπτει μια μαλακή αφράτη ζύμη.
3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 5 λεπτά περίπου.
4. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε κόβοντάς τη σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια.
5. Ανάλογα με τη γέμιση που έχουμε για τα πιροσκί ανοίγουμε αντίστοιχα και τη ζύμη πατώντας τη με την παλάμη του χεριού μας. Τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης την αντίστοιχη γέμιση και την κλείνουμε εγκλωβίζοντάς στο εσωτερικό της ζύμης τη γέμιση.
6. Τοποθετούμε σε ζεστό περιβάλλον και αφήνουμε την σχηματοποιημένη ζύμη με τη γέμιση να φουσκώσει στο διπλάσιο του αρχικού όγκου περίπου.
7. Τοποθετούμε σε φριτούρα ζεστή (180 βαθμούς κελσίου) και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο μελί χρώμα. Τα βγάζουμε με κουτάλα αράχνη και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Γεμίσεις για Πιροσκί
Με Κιμά
Τσιγαρίζουμε μοσχαρίσιο κιμά ο οποίος περιλαμβάνει πιπέρι μαύρο, λάδι, αλάτι, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, με λίγο χυμό τομάτας. Αφού τον τσιγαρίσουμε και τον αποσύρουμε από τη φωτιά σε ένα κρύο σκεύος (μπασίνα) προσθέτουμε προαιρετικά και αυγά ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν πολύ καλά ανάλογα την ποσότητα του κιμά (π.χ σε ένα κιλό κιμά αντιστοιχούν περίπου 2 αυγά). Τον αφήνουμε να κρυώσει. Ακολουθούμε την υπόλοιπη διαδικασία γεμίσματος, φουσκώματος και τηγανίσματος, όπως ήδη έχουμε αναφέρει.

Με Λουκάνικο
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη του πιροσκί σε φύλλο σε πάχος 8-10 εκατοστών περίπου και τοποθετούμε τα λουκανικάκια στη σειρά. Αλείφουμε στη βάση από τα λουκανικάκια τη ζύμη με πινέλο και την κλείνουμε διπλώνοντας τα λουκανικάκια μέσα σε αυτή, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό μακρόστενο ρολό. Κόβουμε με το μαχαίρι το κάθε πιροσκί λουκάνικο και ενώνουμε τις δύο άκρες πιέζοντας. Ακολουθούμε την ίδια διαδιακασία φουσκώματος και τηγανίσματος που ήδη έχουμε αναφέρει.

Με ζαμπόν-τυρί (π.χ γκούντα)
Κόβουμε σε μικρά καρέ (κύβους) το ζαμπόν και το τυρί. Τσιγαρίζουμε το ζαμπόν, το οποίο είναι κομμένο σε κύβους, προσθέτοντας την στιγμή που το τσιγαρίζουμε λίγο βούτυρο φρέσκο, αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού και το σβήνουμε με πολύ λίγη κρέμα γάλακτος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τους κύβους τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως για το πιροσκί με γέμιση κιμά.

Print this page

Print Friendly and PDF