Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ταραμοσαλάτα

Υλικά
200 γρ. ταραμάς
300 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
1 & 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
χυμός 2 λεμονιών
λίγο πιπέρι


Εκτέλεση
Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού και την στίβουμε καλά. Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι να πολτοποιηθεί μαζί με λίγο λάδι και προσθέτουμε τον ταραμά, το ψωμί και το λάδι με το χυμό των λεμονιών. Χτυπάμε καλά να ανακατευτούν. Όσο πιο πολύ ώρα χτυπήσουμε το μείγμα τόσο πιο αφράτη γίνεται η σαλάτα μας. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νερό.

Ο καλύτερος ταραμάς είναι ο λευκός, κι ας είναι λίγο ακριβότερος. Προτιμήστε τον.
Διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο, κλεισμένη καλά σε τάπερ.

Μελιτζανοταραμοσαλάτα

Υλικά
2-3  ψιλοκομμένα κρεμυδάκια φρέσκα
 λίγο μαιντανό
1,200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
1/2 κουταλιά ξύδι
λίγο πιπέρι
150 γρ. ταραμά
το χυμό από 1 λεμόνι
1 1/4 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση
1. Ψήνετε τις μελιτζάνες στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Τις γυρίζετε συνέχεια και από τις δύο πλευρές και τις τρυπάτε όσο ψήνονται με το πιρούνι. Τις ξεφλουδίζετε, τις ανοίγετε από το χονδρό μέρος και τις βάζετε σε σουρωτήρι 1 ½ ώρα να φύγουν τα υγρά τους. Τις κόβετε κομμάτια.
2. Βάζετε τον ταραμά, τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια (το άσπρο μέρος μόνο), το πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και τα χτυπάτε στο μπλέντερ. Μόλις γίνουν αλοιφή, ρίχνετε σταδιακά και εναλλάξ ενώ δουλεύει το μπλέντερ τα κομμάτια μελιτζάνας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
3. Βάζετε την μελιτζανοταραμοσαλάτα σε μπολ, προσθέτετε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε ελαφρά. Γαρνίρετε με φυλλαράκια μαϊντανό.

Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά
το χυμό από 2 λεμόνια
ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κιλό μελιτζάνες
1 μικρό κρεμύδι (τριμένο, ξερό)
1 1/2 πουμαρό ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια μαγιονέζα
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ψήνετε τις μελιτζάνες σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά της ώρας και τις βάζετε στο ψυγείο να κρυώσουν.
2. Όταν κρυώσουν οι μελιτζάνες, τις καθαρίζετε από τη φλούδα τους, ψιλοκόβετε την ψίχα τους και τη στραγγίζετε καλά από τα υγρά της.
3. Βάζετε σ’ ένα μπολ την μαγιονέζα, το πουμαρό, την ψιλοκομμένη μελιτζάνα (ψίχα), τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τον χυμό του λεμονιού, το αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε όλα μαζί καλά, ώστε να γίνουν ένα μείγμα.
4. Δοκιμάζετε τη σαλάτα μήπως θέλει ακόμη λίγο λεμόνι ή αλάτι και τη βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει.

Μελιτζάνες τυλιχτές με κυμά και κουκουνάρι

Υλικά
½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
2 κουταλιές κουκουνάρι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαιντανό
3 με 4 μελιτζάνες φλασκες ( μεγάλες και μακρόστενες )
3 κουταλιές Βιτάμ
3 κουταλιές ξανθές σταφίδες
2-3 κουταλιές τριμμένο τυρί ( παρμεζάνα ή κεφαλογρβιέρα )
 ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 μέτριο τριμμένο κρεμύδι
1 πουμαρό πελτίνο
1 φάκελο σάλτσα κνόρ ναπολιταίν, ή σπιτική σάλτσα ντομάτας (βλέπε συνταγή)
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
1. Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες και τις βάζετε για 1 ώρα περίπου σε νερό με αλάτι, να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε, τις στύβετε ελαφρά και τις τηγανίζετε με ελαιόλαδο. Τις αφήνετε να στραγγίξουν.
2. Σοτάρετε σε κατσαρόλα τον κιμά, με το κρεμμύδι και τo Βιτάμ. Προσθέτετε το Πελτίνο, το μαϊντανό, λίγο νερό, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει. Λίγο πριν τον αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το κουκουνάρι και τις σταφίδες.
Βάζετε λίγο από το μείγμα του κιμά πάνω σε κάθε φέτα μελιτζάνας και τις τυλίγετε ρολό. Τις βάζετε σε ταψί ή πυρέξ, που έχετε αλείψει με Βιτάμ, τις πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο και τις ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, για 45 λεπτά. Σερβίρετε τις μελιτζάνες ζεστές ή χλιαρές με σάλτσα κνόρ Ναπολιταίν που την ετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, η την σπιτική σάλτσα ντομάτας.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Κολοκυθόπιτα αλμυρή

Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας, η τα ανοίγουμε μόνοι μας
3 κούπες κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. δυόσμο
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. ρύζι ή τραχανά
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό
1 κούπα τυρί φέτα

Εκτέλεση
Σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι.
Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, το αλάτι, το πιπέρι, το ρύζι ή τον τραχανά, το δυόσμο και τον μαϊντανό. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για 7 λεπτά περίπου.
Το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και τη φέτα. Φροντίζουμε η φέτα να μη λιώσει πολύ, να φαίνεται.
Στρώνουμε ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί 30 εκ. περίπου. Ρίχνουμε τη γέμιση και βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε. Χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Την ψήνουμε στους 170 αέρα για 45 λεπτά περίπου.

Print this page

Print Friendly and PDF