Welcome to my blog. Here you will find wonderful recipes, and pastries from Greece and around the world. Choose your own language with the Translation. Σε αυτό εδώ το site θα βρείτε συνταγές Ελληνικές, παραδοσιακές, αλλά και από όλο το κόσμο. Μερικές συνταγές είναι μεταφρασμένες από εμένα αποκλειστικά για το δικό μου site, και κάποιες περιέχουν και την δικιά μου πινελιά.



Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Σουφλέ με τυριά ζαμπόν, και κοτόπουλο

Υλικά:
20 φέτες ψωμί του τοστ
150γρ τριμμένο κασέρι
150γρ τριμμένο έμμενταλ
150γρ τριμμένο γκούντα
200γρ ψιλοκομμένο ζαμπόν
1 στήθος κοτόπουλου χωρίς δέρμα
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 1/2 νεροπότηρο πλήρες γάλα
3 αυγά
4-5 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη παρμεζάνα για το πασπάλισμα.
αλάτι, πιπέρι
και λίγο έξτρα βούτυρο για το πυρέξ.

Εκτέλεση:
Ψήστε τις φέτες του ψωμιού για 5 λεπτά στους 160 βαθμούς.Αφήστε τις να κρυώσουν.
Αφαιρέστε τη κόρα και κόψτε τις στα τέσσερα. Κόψτε σε ακανόνιστα μικρά κομματάκια το στήθος κοτόπουλου, αλατοπιπερώστε το και τηγανίστε το με λίγο ελαιόλαδο.
Πάρτε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί 30Χ40, βάλτε λίγο βούτυρο και απλώστε στον πάτο κομματάκια από το φρυγανισμένο ψωμί μέχρι να σκεπαστεί εντελώς ο πάτος.
Σε ένα μπολ ενώστε τα τριμμένα τυριά. (εκτός την παρμεζάνα) Απλώστε το 1/3 των τυριών πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί. Βάλτε το μισό ψιλοκομμένο ζαμπόν, και το μισό κοτόπουλο.
Ξαναβάλτε κομμάτια από το φρυγανισμένο ψωμί, το άλλο 1/3 των τυριών και το υπόλοιπο ζαμπόν, κοτόπουλο. Σκεπάστε με το υπόλοιπο ψωμί και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί.
Λιώστε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι. Σε ένα μπολ ρίξτε τη κρέμα γάλακτος, το γάλα και το βούτυρο και χτυπήστε τα ελαφρά με το σύρμα. Ρίξτε μέσα τα αβγά και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν ένα με το γάλα και την κρέμα. Περιχύσετε το πυρέξ με το μείγμα. Αφήστε το να μουλιάσει καλά για 2 ώρες εκτός ψυγείου. Πασπαλίστε το με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήστε το στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου. Αυξήστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήστε για ακόμα 10-15 λεπτά και μέχρι να κάνει μια ρόδινη κρούστα από πάνω. Απολαύστε το ζεστό

Tips
Αν θέλετε προσθέστε στα τυριά 100γρ τριμμένη φέτα δίνει άλλη γεύση.

Ελιές τσακιστές (σπαστές)

Για 2 κιλά πράσινες ελιές.
Με τη βοήθεια μιας πέτρας τσακίζουμε τις ελιές (προσέχοντας να μη σπάσει το κουκούτσι), σπάμε δηλαδή την σάρκα τους και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε προσθέσει αλάτι και λεμόνια κομμένα στα τέσσερα.
Τις αφήνουμε 9-10 μέρες περίπου αλλάζοντας το νερό τους καθημερινά, για να "ξεπικρίσουν".
Τέλος τις βάζουμε σε βάζο με 1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα με μία κούπα αλάτι χοντρό και λίγο φρέσκο μάραθο, κατά προτίμηση την κορφή το άνθος δηλαδή, και σκεπάζουμε με φρέσκο καθαρό νερό. Μετά από 2 μέρες είναι έτοιμες για φάγωμα. Δεν διατηρούνται πάρα πολύ, μπορούμε να ρίξουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω για περισσότερο καιρό διατήρησης, και σφραγισμένες καλά...


Ελιές ξυδάτες

Εκτέλεση:
Παίρνουμε 2 κιλά ελιές μαύρες, νυχάτες, τις χαρακώνουμε, τις βάζουμε σε λεκάνη σε μπόλικο νερό και τις αφήνουμε περίπου 15-20 μέρες, αλλάζοντας κάθε πρωί το νερό με καθαρό.
Αφού ξεπικρίσουν, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε αρκετό αλάτι, τις ανακατεύουμε 2-3 φορές τη μέρα και τις αφήνουμε γιά 3 μέρες.
Μετά τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο. Τις σκεπάζουμε με ξύδι, (αν είναι πολύ δυνατό το ξύδι, ρίχνουμε λίγο νερό) ρίχνουμε μία κουταλιά κοφτή ρίγανη, και 2 κουταλιές σούπας χοντροκομμένο μαιντανό με σέλινο, και τέλος σκεπάζουμε με 2 δάκτυλα ελαιόλαδο. Ανακινούμε το βάζο και μετά από 2-3 μέρες είναι έτοιμες.... όσο μένουν, τόσο πιο νόστιμες γίνονται.
Έτσι έχουμε ελιές στο σπίτι μας, όλο το χρόνο, ωραιότατες, καθαρές και φτηνές.
Την ποσότητα την επιλέγουμε εμείς, αυτή είναι μία ενδεικτική αναλογία...

Ταραμοσαλάτα

Υλικά
200 γρ. ταραμάς
300 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
1 & 1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
χυμός 2 λεμονιών
λίγο πιπέρι


Εκτέλεση
Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού και την στίβουμε καλά. Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι να πολτοποιηθεί μαζί με λίγο λάδι και προσθέτουμε τον ταραμά, το ψωμί και το λάδι με το χυμό των λεμονιών. Χτυπάμε καλά να ανακατευτούν. Όσο πιο πολύ ώρα χτυπήσουμε το μείγμα τόσο πιο αφράτη γίνεται η σαλάτα μας. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νερό.

Ο καλύτερος ταραμάς είναι ο λευκός, κι ας είναι λίγο ακριβότερος. Προτιμήστε τον.
Διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο, κλεισμένη καλά σε τάπερ.

Μελιτζανοταραμοσαλάτα

Υλικά
2-3  ψιλοκομμένα κρεμυδάκια φρέσκα
 λίγο μαιντανό
1,200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες
1/2 κουταλιά ξύδι
λίγο πιπέρι
150 γρ. ταραμά
το χυμό από 1 λεμόνι
1 1/4 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο


Εκτέλεση
1. Ψήνετε τις μελιτζάνες στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Τις γυρίζετε συνέχεια και από τις δύο πλευρές και τις τρυπάτε όσο ψήνονται με το πιρούνι. Τις ξεφλουδίζετε, τις ανοίγετε από το χονδρό μέρος και τις βάζετε σε σουρωτήρι 1 ½ ώρα να φύγουν τα υγρά τους. Τις κόβετε κομμάτια.
2. Βάζετε τον ταραμά, τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια (το άσπρο μέρος μόνο), το πιπέρι, τον χυμό λεμονιού και το ξίδι και τα χτυπάτε στο μπλέντερ. Μόλις γίνουν αλοιφή, ρίχνετε σταδιακά και εναλλάξ ενώ δουλεύει το μπλέντερ τα κομμάτια μελιτζάνας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
3. Βάζετε την μελιτζανοταραμοσαλάτα σε μπολ, προσθέτετε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε ελαφρά. Γαρνίρετε με φυλλαράκια μαϊντανό.

Print this page

Print Friendly and PDF